Numarul de infectari cu tulpina delta e in crestere, ceea ce creeaza anxietate avand in vedere experienta anului trecut. Dar, pe de alta parte, datele disponibile pana in prezent sugereaza ca gravitatea simptomelor pentru persoanele vaccinate este mult mai mica, ceea ce in principiu va oferi suficient spatiu sistemului medical (daca rata vaccinarii este suficient de inalta) astfel incat sa nu existe nevoia implementarii de restrictii. In plus, experienta ultimului val de imbolnaviri din Marea Britanie, o alta tara cu un grad ridicat de vaccinare, ofera speranta ca nu se va ajunge la un nou val de restrictii in acest final de an.

Dar nu doar canalul direct, al restrictiilor de mobilitate, poate afecta revenirea economica: aceste noi valuri de imbolnaviri pot influenta comportamentul de consum si revenirea in cadrul fortei de munca pentru un numar insemnat de persoane. Sub influenta fricii de imbolnavire, pot exista schimbari permanente in obiceiurile de consum ale populatiei. De asemenea, cum s-a observat si documentat deja, pandemia pare ca a generat efecte durabile la nivelul fortei de munca printr-un val de pensionari anticipate si retrageri din campul muncii.

Si, pentru a da putin context acestor dinamici, mentionam ca in luna septembrie va incepe scoala intr-un numar insemnat de tari. De asemenea, in SUA va expira complet stimulul fiscal care consta in plati facute catre populatie in legatura cu pandemia. In mod normal, aceste doua evenimente (inceperea scolii si terminarea sprijinului financiar) ar trebui sa genereze o revenire accelerata in piata muncii din SUA, care este un indicator esential urmarit in formularea deciziilor de politica monetara in aceasta noua paradigma. Aceste influente vor fi cu atat mai indeaproape monitorizate cu cat s-au observat in ultimele saptamani indicatori economici veniti oarecum sub asteptarile pietei – desi, in continuare, indica o economie in expansiune.

Pietele financiare sunt mereu preocupate de viitor. Din acest motiv, asa cum spuneam si saptamana trecuta, pietele urasc incertitudinea mai mult decat orice. Septembrie va aduce niste raspunsuri, fie ele si partiale, ceea ce nu poate fi decat un lucru bun din perspectiva unui investitor pe termen lung.