Obligațiile fiscale ale investitorilor

Impozitarea câștigurilor obținute din răscumpărarea unităților de fond începând cu data de 01.01.2023

În conformitate cu prevederilor Codului Fiscal, pentru operațiunile de răscumpărare a titlurilor de participare (unități de fond) deținute în fonduri deschise de investiții, se calculează câștigul/ pierderea înregistrată în urma răscumpărării.

(i) Începând cu data de 01.01.2023, cotele de impozitare aplicate câștigurilor obținute de persoanele fizice din investițiile în fonduri de investiții vor fi de 1% sau de 3%, în funcție de perioada de deținere a titlurilor de participare, pentru operațiunile de răscumpărare efectuate după data de 01.01.2023, astfel:

  • Impozitul de 1% se calculează și se reține la sursă din câștigurile obținute din titlurile de participare dobândite și răscumpărate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii acestora;

  • Impozitul de 3% se calculează și se reține la sursă din câștigurile obținute din titlurile de participare dobândite și răscumpărate într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii acestora.

(ii) Investitorii sunt informați cu privire la câștigul/ pierderea rezultată în urma răscumpărării titlurilor de participare prin intermediul Fișei de portofoliu. Fişa de portofoliu este documentul prevăzut de legislaţia în vigoare, ce se eliberează în mod obligatoriu investitorilor în condiţiile în care în decursul anului s-au efectuat operaţiuni de răscumparare. Aceasta este transmisă investitorilor prin e-mail sau poștă*.

(iii) Incepând cu 01.01.2023, impozitul este reținut la sursă de către S.A.I. Erste Asset Management S.A. din câștigul obținut. 

(iv) Pentru calculul câştigului, valoarea fiscală se determină prin aplicarea metodei preţului mediu ponderat (PMP), cuprinzând şi costurile aferente transferului/ operaţiunii, indiferent de perioada de deţinere.

PMP este valoarea medie de achiziție a unității de fond, calculată prin însumarea valorii investite la fiecare operațiune (prețul de emisiune, care cuprinde şi costurile aferente transferului/ operaţiunii, înmulțit cu numărul titlurilor de participare subscrise), raportată la numărul de titluri de participare deținute, indiferent de perioada de deţinere.

(v) Pierderile înregistrate din operațiunile cu titluri de participare ale fondurilor de investiții administrate de S.A.I. Erste Asset Management S.A. nu se reportează şi nu se compensează, acestea reprezentând pierderi definitive ale investitorului.

(vi) În situația în care investitorul nu are rezidența în România, pentru a nu i se reține la sursă impozitul, acesta trebuie să prezinte la momentul răscumpărării Certificatul de Rezidență Fiscală (în original), emis de țara de rezidență. Certificatul de Rezidență Fiscală se emite de către țările cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impunere.

Preţul de răscumpărare este preţul cuvenit investitorului la data înregistrării Cererii de răscumpărare şi este format din valoarea unitară a activului net calculată de S.A.I. Erste Asset Management S.A. şi certificată de Depozitar (Banca Comercială Română S.A.), pe baza activelor din ziua în care s-a înregistrat Cererea de răscumpărare, din care se scade comisionul de răscumpărare, dacă este cazul. Răscumpararea titlurilor de participare deţinute de un investitor la un fond deschis de investiţii se va face pe baza principiului F.I.F.O. (First in, First out - Primul intrat, primul ieşit), conform normelor privind determinarea, reţinerea şi virarea impozitului pe câştigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare, obţinut de persoanele fizice.

(vii) Dacă investitorii persoane fizice au obținut câștiguri din răscumpărarea titlurilor de participare, au obligația ca până la data de 27 mai 2024 să depună (pentru anul fiscal 2023) Declarația Unică 212, pentru declararea și plata contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS), doar dacă câștigurile obținute sunt peste valoarea a 6 salarii minime brute pe economie (18.000 RON)**.

Te rugăm să ții cont de faptul că S.A.I. Erste Asset Management S.A. nu este abilitată să ofere consultanță fiscală. Pentru determinarea situației fiscale individuale sau pentru întrebări suplimentare, te rugăm să te adresezi reprezentanților ANAF sau unui consultant fiscal.

* S.A.I. Erste Asset Management S.A. nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele modificări care nu au fost notificate de investitor, spre exemplu modificarea adresei e-mail sau a adresei de domiciliu/ corespondență. 

** Pentru declararea câștigurilor obținute în anul 2023, trebuie să ai în vedere că va trebui să iei în considerare, pe lângă veniturile din investiții (precum dobânzi, dividende, transferul titlurilor de valoare etc.) și veniturile din alte surse, de exemplu: chirii, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură etc., obținute în România și în străinătate, în funcție de tipologia sursei de venit. Te rugăm să te adresezi reprezentanților ANAF sau unui consultant fiscal în situația în care ai întrebări legate de declararea veniturilor tale în Declarația unică, S.A.I. Erste Asset Management S.A. nefiind abilitată să îți ofere consultanță fiscală.

Istoric privind cotele de impozitare

Cotele de impozitate aplicabile câștigurilor obținute din răscumpărarea titlurilor de participare au fost după cum urmează:

1. Pentru perioada 01.01.2009 - 31.12.2009, câştigul obţinut din răscumpărarea titlurilor de participare a fost scutit de impozitare.

2. Pentru perioada 01.01.2010 - 30.06.2010:

  • dacă perioada de deţinere a titlurilor de participare era de sub 365 de zile, cota de impozitare aplicabila a fost de 16%, din care contravaloarea cotei de 1% a fost reţinuta de către societatea de administrare a investițiilor;

  • dacă perioada de deţinere a fost egală cu sau de peste 365 de zile, cota de impozitare aplicabila a fost de 1%, contravaloarea acesteia fiind reţinuta de către societatea de administrare a investițiilor.

3. Pentru perioada 30.06.2010 – 31.12.2017, pentru câştigul obţinut din răscumpărarea titlurilor de participare până la 31.12.2017, cota de impozitare aplicabilă a fost de 16%.

4. Pentru perioada 01.01.2018 – 31.12.2022, pentru câştigul obţinut din răscumpărarea titlurilor de participare până la 31.12.2022, cota de impozitare aplicabilă a fost de 10%.

5. Începând cu 01.01.2023, pentru câştigul obţinut ca urmare a răscumpărării titlurilor de participare după data de 01.01.2023, cota de impozitare aplicabilă este de 1% sau 3%, în funcție de perioada de deținere a titlurilor de participare, adică egală cu sau de peste 365 de zile, respectiv de sub 365 de zile.

Contactează-ne

Ai întrebări sau dorești mai multe informații?

Un expert Erste Asset Management este bucuros să îți răspundă.