Instructiuni de depunere a Declaratiei Unice

Pasul 1: Accesarea fisei de portofoliu . Deschide fisierul transmis prin e-mail. 
Pasul 2: Obtinerea formularului Declaratia unica. Acceseaza site-ul www.anaf.ro si descarca formularul declaratiei unice prin accesarea sectiunii Servicii online/Declaratii electronice/Descarcare declaratii , Declaratia unica.
Pasul 3: Completarea Declaratiei Unice. Completeaza datele tale de indentificare, bifeaza subsectiunea I.1.1.”Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania, impuse in sistem real”. La categoria de venit alegi „Transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate si transferul aurului financiar”. Completeaza campul „Castig net anual” (in cazul in care castigurile sunt mai mari decat pierderile) sau campul “Pierdere neta anuala” (in cazul in care pierderile sunt mai mari decat castigurile) utilizand informatiile din fisa de portofoliu. Valideaza formularul.
Daca ai obtinut venituri din transferul altor titluri de valoare, inclusiv din strainatate, (de ex. actiuni, obligatiuni, unitati de fond emise de alte fonduri decat cele administrate de ERSTE ASSET MANAGEMENT) sau ai obtinut venituri din chirii, activitati de productie, comert, prestari servicii, drepturi de proprietate intelectuala, activitati independente, profesii liberale, activitati agricole, silvicultura, piscicultura, sau jocuri de noroc, etc. este necesar ca acestea sa fie adaugate in declaratia unica la sectiunea aferenta fiecarei categorii de castig.
Pasul 4: Depunerea Declaratiei Unice. Acceseaza site-ul www.anaf.ro si apasa butonul rosu „Depunere Declaratie Unica”. Foloseste numele de utilizator si parola SPV (Spatiului Privat Virtual). Apasa butonul „Browse” si incarca documentul completat la pasul 3. Apasa butonul „Transmitere declaratie”. Daca nu esti inregistrat in SPV, creeaza-ti cont accesand link-ul https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/ si sectiunea „Inregistrare utilizatori”. Daca nu puteti depune declaratia online, poti contacta serviciul de Asistenta contribuabili din cadrul ANAF, la numarul de telefon 0314 03 91 60 sau te poti adresa Administratiei Financiare de care apartii.
Pasul 5: Plata impozitului. Daca ai impozit de platit, reprezentand obligatii fiscale anuale pentru anul 2021, efectuati plata pana pe data de 25 mai 2022.
Pentru informatii suplimentare privind obligatiile tale fiscale sau instructiuni pentru depunerea Declaratiei Unice, iti recomandam sa te adresezi Administratiei Financiare de care apartii sau poti contacta serviciul de Asistenta contribuabili din cadrul ANAF, la numarul de telefon 0314 03 91 60.

Asistenta contribuabil ANAF
Telefon 0314 03 91 60