Autor: Horia Braun Erdei, CEO Erste Asset Management

După o săptămână (la scrierea acestui articol, este vorba de perioada 6-13 iunie) în care mai toate activele financiare tranzacționabile pe piețe au cunoscut scăderi de prețuri mai mult sau mai puțin însemnate (spre exemplu: acțiunile globale: -5,7% în EUR; acțiunile SUA din indicele S&P500: -9%; acțiunile din Zona Euro: -7%; obligațiunile din Zona Euro: -2,9%; obligațiunile emise de România în EUR: -5,8%, ș.a.m.d.), e greu să vorbești de un sentiment pozitiv legat de piețele financiare și de investiții și e greu, ca investitor, să nu te simți copleșit de emoții și de îngrijorări. Și totuși, oricât de greu ar fi, cel mai bun sfat pe care ți-l poate da un profesionist sau un om cu experiență în administrarea investițiilor este să te detașezi, iar motivul este unul simplu: atunci când e vorba de bani, e important ca decizia pe care o iei să fie una cât mai rațională posibil și cât mai puțin contaminată de emoții, pentru că știm de la psihologi că acestea din urmă ne mână către cu totul alte scopuri decât acela de a produce profit din sumele investite. Aceasta ar fi, din punctul meu de vedere, regula nr.1 de bun simț în investiții și ca să îi dăm și un nume, hai să-i zicem Regula capului limpede.

Să continuăm și cu alte ”reguli”, începând cu una care are legătură cu o temă de actualitate și anume, inflația, ținând cont și de cea mai recentă cifra publicată de Institutul Național de Statistică, cea de 14,5%. Mă refer la Regula anti-inflație: Pune-ți banii la lucru, nu-i lăsa să doarmă. Inflația este și va rămâne mereu dușmanul pasivității, al lipsei de decizie, al lipsei de atenție, al lipsei de acțiune, al banilor la saltea. Sigur că inflația nu va rămâne mereu la 14%-15% cât e în prezent, dar și prețurile odată crescute cu acest nivel, cu greu vor mai da înapoi. Ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a unui leu, a unui euro (și în Zona Euro inflația a depășit 8%) sau a unui dolar american (inflația în SUA este peste 8,5%) scade dacă acel leu, euro sau dolar american e ținut în numerar sau în contul curent. Ca să facem o analogie, când curentul e puternic, nu i te poți împotrivi și trebuie să mergi cu el. Ceea ce e contraintuitiv, dar se poate învăța. Într-un mod similar, regula anti-inflație te îndeamnă să ”mergi cu inflația alături”, adică să pui banii să producă, să îi investești, să îi pui ”la risc”. Contraintuitiv și acest lucru, dar se poate învăța. De unde și regula următoare.

Regula oportunității sau varianta populară: Fă-ți sanie vara și căruță iarna sau varianta mai chic: Investitorii de succes pescuiesc la fundul mării. Este deja un clișeu afirmația că orice criză aduce nu doar durere, ci și oportunități. La fel și criza inflaționistă actuală, pe lângă scăderile semnificative pe piețele de acțiuni și obligațiuni sau, mai precis tocmai datorită acestor scăderi, a creat deja oportunitatea de a investi la niveluri de prețuri mult mai atractive din perspectiva istorică. Conform unei analize a strategiștilor de la Goldman Sachs, renumita bancă de investiții americană, randamentele actuale ale acțiunilor (calculate ca raport între profiturile anticipate la orizont de 1 an și prețurile actuale ale acțiunilor) sunt mai ridicate decât 40% din situațiile ultimilor 10 ani în SUA, printre cele mai ridicate 10% în Zona Euro sau 20% în Japonia din ultimii 10 ani. Randamentele obligațiunilor de stat sunt azi mai ridicate decât aproape oricând (1% din cazuri) în ultimii 10 ani în SUA și printre cele mai ridicate 12% din ultimii 10 ani în Germania. Obligațiunile corporative sau cele de pe piețele emergente (inclusiv România) oferă printre cele mai ridicate randamente ce s-au înregistrat în ultimii 10 ani (doar în 6% din săptămânile ultimilor 10 ani s-au întâlnit randamente mai ridicate). Acestea sunt doar câteva exemple, nu recomandări de a investi într-un activ sau altul, ci recomandarea de a avea sonarul – acel echipament pentru telecomunicații subacvatice, conținând elemente pentru emisia și recepția undelor sonore, folosit pentru reperarea unor obiecte submarine – pornit pentru a identifica ”peștii” cei mai valoroși.

Regula oportunității e una importantă, însă e adesea estompată de ”regula atracției”, care e una psihologică, dar nu investițională. Ne place să investim în lucruri care sunt trendy, interesante, ”de viitor”, însă adesea omitem să conștientizăm ce și cât plătim pentru asta. Cele mai lovite active din perspectiva corecțiilor de preț au fost în ultima perioadă tocmai acelea care păreau mai trendy (companii de tehnologie, cryptoactive, active ”verzi”). Și aici apare Regula ancorării sau Găsește-ți un loc sigur în care să aterizezi sau unde să îți pui ancora.  E într-adevăr frumos să îți iei zborul, să visezi la roboți umanoizi, mașini care se conduc singure sau la o lume în care nu există bani, bănci și guverne. Realitatea este însă că orice zbor și orice vis e limitat în timp și la un moment dat trebuie să aterizezi, să alimentezi, să te ”reîncarci” cu realitate ca să poți zbura mai departe. La fel și în investiții, dincolo de idei inovatoare și vise de creștere exponențială, trebuie să ai în vedere ce deții, ce drepturi ai și cine îți datorează bani atunci când investești, în absolut orice. La un depozit, un credit, o obligațiune, lucrurile sunt mai simple: ai o scadență când cineva ți-a promis că îți dă niște bani și o dobândă. La acțiuni, ești coproprietar la un business, dar trebuie să fii atent/atentă ce produce acel business, în ce domeniu operează, ce fel de organizație este, ce fel de management are, cum este piața sa etc. Lucrurile se complică la produse derivate (atenție mare la cine ți le vinde!) sau la alte produse ”inovative”.

Regula perspectivei sau Când investești trebuie să te uiți la viitor, nu la trecut. Aici ne blocăm mereu, poate și datorită regulii anterioare, a nevoii de ancorare, cea mai puternică ancoră de care ne legăm fiind performanța trecută a unei investiții, a unui fond, a unui instrument financiar, pe care tindem să o extrapolăm și pentru viitor. Acest lucru este însă similar cu a ne stabili locul de aterizare exact de unde am pornit, respectiv ca în final să nu înaintăm deloc, ci să rămânem doar cu ”experiența” zborului. Asta poate fi ok pentru agrement, dar nu și pentru investiții. Performanța trecută are lucruri de spus despre viitor, dar în niciun caz toate lucrurile de care ai nevoie pentru a lua o decizie. E ca într-o poveste de demult, din care poți trage câteva învățăminte, dar pe care nu o poți replica sau ”trăi” în prezent sau viitor (psihologii pot spune mai bine care sunt efectele conectării excesive în trecut, dar intuitiv nu cred că sunt printre cele mai fericite).  

Regula consecvenței sau Lasă volatilitatea să lucreze pentru planurile tale. E ușor să vorbești despre oportunități, despre detașare și perspectivă atunci când încă nu ai investit, când te afli încă în afara ringului pieței financiare, când nu ai o miză. Ce te faci însă când te afli în vâltoarea crizei, când ai investit și ești deja ”pe minus” și în mod natural emoțiile te copleșesc? Regula consecvenței însumează toate celelalte reguli enumerate până acum: dacă ți-ai făcut un plan gândind limpede rațional, dacă ai o perspectivă și te gândești la un viitor în care să fructifici roadele investiției tale, dacă știi că banii tăi trebuie să lucreze ca să poată produce și dacă ești conștient/conștientă de faptul că volatilitatea aduce cu ea și oportunități, atunci nu îți rămâne decât să vizualizezi ancora faptului că piețele financiare pe termen lung nu fac nimic altceva decât să ”replice” evoluția economiei. Și de bine de rău, în lumea modernă economiile tind să crească, chiar dacă nu liniar, ci uneori accelerat, alteori cu sughițuri recesioniste. Urcând și coborând prea des de pe acest ”tren al vieții”, nu faci decât să arzi etape ale parcursului care se pot dovedi în timp tocmai cele mai profitabile.

Nu pot încheia fără a menționa regula diversificării, dar nici nu voi insista asupra ei, pentru că toată lumea știe că nu trebuie ”să ții ouăle în același coș”. În investiții, diversificarea poate fi un element de diluare a randamentului, dar făcută bine și pe toate axele sale relevante - timp, geografie și tipuri de instrumente (clase de active) – diversificarea te ferește și de surprize extrem de neplăcute, oferind o ancoră solidă. Gândiți-vă doar la probabilitatea ca o companie de la Bursa de Valori să dea faliment versus probabilitatea ca toate companiile listate să dea faliment în același timp.

În fine, ca reprezentant al unui administrator de fonduri dedicate tuturor investitorilor persoane fizice și juridice interesate, trebuie să menționez și regula sau, mai precis, facilitatea accesibilității, care vine în contradicție cu două mituri despre investiții pe care le întâlnim menționate foarte des în legătură cu fondurile de investiții: primul, că investițiile sunt doar pentru cei bogați, iar al doilea că într-o investiție în fonduri, banii investiți rămân blocați pentru o perioadă lungă de timp. În realitate, noi credem și promovăm ideea că există o soluție de investiție pentru oricine, chiar și cu sume mici (limita minimă a unei investiții este valoarea unei unități de fond, care cel mai adesea nu depășește 100 de lei, fiind în unele cazuri chiar sub 20 de lei). De asemenea, investitorul are acces la bani relativ rapid, răscumpărările din fonduri fiind plătite – la valoarea de piață a VUAN – în general, în 2-3 zile de la data depunerii cererii.

Închei prin a spune că, din punctul meu de vedere, fondurile mutuale sunt și vor rămâne cea mai democratică formă de a investi pe piețele financiare.

Prezentul material reprezintă doar un punct de vedere personal al autorului și nu poate fi asimilat în niciun fel și nu reprezintă poziția oficială a grupului BCR (sau a grupului Erste).

Acest material are un caracter pur informativ și nu reprezintă o recomandare pentru produse și investiții în instrumente financiare sau o ofertă pentru a contracta produsele sau servicii de investiții financiare la care acest material sau punct de vedere se referă. Orice referință la o cotație sau preț din prezentul material în legatură cu un produs/serviciu este doar opinia personală a autorului și nu reprezintă o ofertă indicativă din partea grupului BCR sau Erste sau o recomandare din partea acestora.

Atragem atenția asupra faptului că investițiile în instrumente financiare sunt supuse unor riscuri cum ar fi, riscul general de piață, riscuri legate exclusiv de emitent precum poziția sa financiară sau rezultatele din operațiuni, riscul legat de fluctuaţia preţurilor pieţei ce poate genera situații precum devierea prețului unor instrumente structurate comparativ cu activul suport, incertitudinea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, fluctuația cursului de schimb.

De asemenea, aveți în vedere faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța lor viitoare. Nicio asigurare nu poate fi dată referitor la randamentul favorabil al portofoliului de instrumente financiare sau al unui emitent descris în prezentul raport. Există posibilitatea ca, datorită unor factori diverși, proiecţiile să nu fie atinse. Cauzele pot fi: volatilitatea nelimitată a pieței, volatilitatea sectorului, acțiuni ale corporațiilor, imposibilitatea accesului la informații complete sau corecte.