Sursa: Articol preluat de pe Blogul Erste Asset Management

În anul care a trecut, tehnologiile, în special tehnologiile ecologice, au reprezentat un punct MAJOR de interes pe burse. Evoluția ascendentă înregistrată de companiile producătoare de astfel de tehnologii va continua, având în vedere climatul actual.

Fondurile axate pe investiții de mediu - ERSTE WWF STOCK ENVIRONMENT (în România este distribuit fondul de tip feeder al acestuia: ERSTE STOCK ENVIRONMENT), ERSTE GREEN INVEST și ERSTE GREEN INVEST MIX (acest fond nu este distribuit în România) - au înregistrat anul trecut performanțe peste medie (conform datelor disponibile la 31 decembrie 2020). Am stat de vorbă cu Clemens Klein, Senior Professional Fund Manager, despre ce a însemnat anul 2020, despre valoarea acțiunilor și despre perspectivele viitoare ale sectorului de tehnologii de mediu.

2020 a fost un an foarte bun pentru fondurile de acțiuni axate pe investiții de mediu și pentru investițiile durabile în general. Care credeți că a fost motivul care a stat la baza acestei evoluții?

Investitorii s-au axat pe acțiunile companiilor din sectorul tehnologic, iar, în acest context, sub-sectorul tehnologiilor de mediu a preluat rolul de lider, având în vedere multiplele inovații pe care le aduce. Mai mult, segmentul acțiunilor din sectorul energie solară a ocupat primul loc în clasament. Un an bun au avut și acțiunile din sectorul investițiilor în tehnologii bazate pe hidrogen și energie eoliană. Sectorul mobilității nu a avut o evoluție convingătoare, iar sectorul hidro a înregistrat chiar performanțe sub așteptări.

Cu alte cuvinte, investițiile, per total, au mers bine?

Haideți să vă explic ceva: fluxurile de capital nu s-au oprit din mișcare din cauza pandemiei. Investitorii nu s-au lăsat intimidați și continuă să privească tehnologiile de mediu ca pe o investiție pentru viitor. Desigur, se pot întâmpla și lucruri neplăcute, mai ales atunci când „pui toate ouăle într-un singur coș”. Investitorii interesați de tehnologiile de mediu ar trebui să-și plaseze investițiile într-o varietate de companii și sectoare din domeniu. Exact aceasta este competența în care excelăm noi, managerii de fonduri. Sigur, este posibil și să citești ultimele noutăți despre piață și să alegi câteva acțiuni cu potențial de creștere, dar, printre sutele de companii în care se pot face investiții într-un domeniu, vor exista întotdeauna câteva care nu se vor ridica la înălțimea așteptărilor. În cazul investițiilor într-un fond, dacă prețul acțiunilor unei companii scade abrupt, celelalte titluri pot absorbi pierderile prin performanțe adecvate. Aceasta înseamnă diversificarea riscurilor. Pe de altă parte, noi am reușit să obținem, pe lângă diversificare, și rezultate deloc neglijabile.

Care au fost companiile care au condus sectorul fondurilor de tehnologii de mediu?

Procesul de selecție - „magia” pe care o facem noi, dacă doriți să-i spunem așa, joacă un rol foarte important. Am reușit de multe ori să depășim performanța pieței datorită mixului de acțiuni pe care l-am selectat pentru clienții noștri. Pe segmentul de energie solară, compania Enphase Energy  a înregistrat cele mai bune rezultate, urmată de SunrunSunpowerDaqo și Sunnova, toate companiile contribuind semnificativ la performanța fondurilor (sursa: Bloomberg). Mai mult, companiile din sectorul producerii de celule de combustie bazate pe hidrogen (de exemplu, Plug PowerCeres PowerNel ASA , Ballard Power), precum și companiile de nișă din sectorul e-mobilitate (de exemplu, Workhorse, Niu Technologies) și sectorul energiei eoliene (TPI Composites) au înregistrat și ele câștiguri substanțiale.

Care sunt perspectivele pentru viitor în domeniul tehnologiilor de mediu? Vor continua acțiunile să crească?

Perspectivele de evoluție în sectorul tehnologiilor de mediu și ecologice rămân pozitive pentru anul 2021. Victoria în alegeri a lui Joe Biden, noul Președinte al Statelor Unite va aduce susținere politică multor segmente din industria de mediu, la fel și Pactul Verde European. Focusul va fi pe teme precum mobilitatea electrică, eficiența energetică, alimentarea cu hidrogen și energia regenerabilă. Spre exemplu, există în momentul de față planuri pentru instalarea în Europa  a două milioane de stații electrice de încărcare până în anul 2025, pentru a încuraja adoptarea autovehiculelor electrice. În SUA, planul de acțiune pentru climă al noului Președinte stabilește obligativitatea modernizării a patru milioane de clădiri, cu accent pe iluminat, izolare termică, încălzire și instalarea de aer condiționat. În Europa, numărul clădirilor vechi renovate anual trebuie să se dubleze. SUA, Europa și China vor investi cel mai mult, de ordinul a sute de miliarde de euro în următorii ani în dezvoltarea infrastructurii pentru alimentarea cu hidrogen. Și, bineînțeles, energia regenerabilă va rămâne un subiect de importanță decisivă pentru sectorul de mediu. Am crescut ponderea investițiilor în temele de mai sus, tocmai pentru a valorifica măsurile politice luate.

 

 

Energiile de tip solară și eoliană vor deveni cele mai ieftine surse de electricitate”

Clemens Klein, Senior Professional Fund Manager, Erste Asset Management

Există, totuși, opinia conform căreia evoluțiile bursiere bazate pe decizii politice nu au șanse să dureze prea mult. În cele din urmă, ceea ce contează este rezultatul final: pentru mediu, pentru climă și pentru investitori. Oare vor exista beneficii pentru toate părțile implicate?

Susținerea politică este, bineînțeles, esențială, dar motivația economică este în mod special relevantă pentru a putea avea perspective pozitive pe termen lung pentru investițiile în tehnologii ecologice. În multe zone de pe glob, energia solară reprezintă în momentul de față cea mai ieftină sursă de producere a curentului electric, ceea ce înseamnă că subvențiile nu mai sunt necesare. Acesta este un lucru bun. Scăderea semnificativă a prețului bateriilor în ultimii ani (80% față de 2010 și 50% față de 2015) a ajutat nu doar la evoluția fulminantă a e-mobilității, ci și la încetățenirea ideii că energiile de tip solară și eoliană vor deveni cele mai ieftine surse de electricitate în viitorul apropiat. Această situație de fapt va accelera și mai mult cererea. Există și alte domenii care devin din ce în ce mai importante la nivel mondial, de exemplu reciclarea (mai ales a maselor plastice) sau hidroenergia; acestea ar trebui, la rândul lor, să genereze rate de creștere peste medie în următorii ani.

Concluzie

În anul 2021, performanța acțiunilor din domeniul tehnologiilor de mediu va depinde de evoluția generală a burselor internaționale. Dacă percepția optimistă continuă, fonduri precum ERSTE GREEN INVEST și ERSTE GREEN INVEST MIX vor avea de câștigat. Având în vedere faptul că există în momentul de față acțiuni supraevaluate, corecțiile temporare sunt nu doar posibile, dar chiar și sănătoase. Rata de creștere peste medie a „companiilor verzi” ar trebui să se reflecte într-un potențial mai mare de generare de venituri pe termen lung pentru fondurile axate pe tehnologii ecologice și de mediu.

Autor: DIETER KERSCHBAUM, Speclialist în Comunicare Austria, Erste Asset Management

 

 

Performanţele anterioare ale fondului nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare. Citiţi prospectul de emisiune şi informațiile cheie destinate investitorilor (DICI) prevăzute la art. 98 din O.U.G. nr. 32/2012, înainte de a investi în acest! Prospectele de emisiune şi informațiile cheie destinate investitorilor (DICI) sunt disponibile în limba română şi în limba engleză pe site-ul www.erste-am.ro şi pot fi obţinute gratuit de la unităţile teritoriale ale Băncii Comerciale Române SA şi de la sediul SAI Erste Asset Management SA.

SAI Erste Asset Management SA, Decizia CNVM nr. 98/2009, nr. Reg. ASF PJR05SAIR400028, Bld Aviatorilor Nr.92, sector 1, Bucureşti, telefon 0372.269.999; e-mail:office@erste-am.ro; www.erste-am.ro