Autor: Horia Braun Erdei, CEO Erste Asset Management
Mai calme si mai echilibrate, pietele de actiuni globale continua sa prefigureze marsul relansarii economice
Dupa o luna noiembrie entuziasmanta pentru actiunile globale si in special pentru cele care nu beneficiasera pana atunci de gratiile investitorilor (de exemplu sectoarele mai ciclice sau regiuni precum Europa), luna decembrie pare sa fi inceput pe pietele globale intr-un climat mai calm si mai cumpanit, dar fara a fi lipsit totusi de optimism. Actiunile in ansamblul lor si-au continuat astfel tendinta ascendenta pe fundalul tendintei simultane de remisiune a volatilitatii. Asa cum am tot mentionat, cele mai relevante teme ale momentului raman perspectiva (controlului asupra) pandemiei si masurile de stimulare economica, asa ca nu e de mirare ca tenta de optimism de pe piete a fost corelata cu aparitia unor stiri precum aprobarea de urgenta de catre autoritatile sanitare din Marea Britanie, in premiera mondiala, a unui vaccin anti-Covid, respectiv reluarea negocierilor din SUA dintre Republicani si Democrati pentru adoptarea unui pachet fiscal de sprijin pentru cei afectati de pandemie (chiar daca in suma mai redusa decat discutiile anterioare). Au mai ajutat si datele privind acivitatea economica, cu toate ca acestea au avut un caracter mai mixt, dezamagind, spre exemplu, in SUA (in special datele privind piata muncii, unde angajarile au decelerat), dar surprinzand pozitiv in Europa sau Asia (sectorul manufacturier aratand semne de accelerare spre exemplu in Germania si, respectiv, China). Pentru saptamana in curs, lupa se va orienta si mai mult catre Europa, unde negocierile dificile cu privire la un acord pentru bugetul de relansare a UE si respectiv pentru unul post-Brexit cu Marea Britanie intra in linie dreapta, si unde Banca Centrala Europeana este de asteptat sa livreze noi masuri stimulative si/sau extinderea celor existente in contul promisiunilor facute investitorilor.
Grafic 1: Evolutia de la inceputul anului a indicelui actiunilor globale (MSCI All Countries) si a indicelui volatilitatii actiunilor americane (VIX)
Cand dolarul tuseste, detinatorii de marfuri si de active ale pietelor emergente sarbatoresc
Configuratia de relansare economica pe care au adoptat-o pietele in ultimele 3-4 saptamani a presupus si o depreciere vizibila a cursului dolarului si a pretului obligatiunilor de stat americane (considerate etalon al unui instrument cu risc apropiat de zero si care sunt invers corelate cu randamentele acesor titluri, care au crescut). Un astfel de context a fost mai mult decat favorabil pentru doua clase de active: marfurile, chiar si cele mai vitregite de soarta indusa de pandemie, precum petrolul, si respectiv tot ce inseamna instrumente emise in tari emergente. Ambele categorii sunt evaluate in general vis-à-vis de dolar, astfel incat slabirea acestuia le avantajeaza si ambele performeaza bine intr-un context de imbunatatire a sentimentului fata de risc, in care activele cu risc scazut se vand si cele cu risc mai ridicat au cautare mai mare.
Grafic 2: Evolutia de la inceputul anului a cursului compozit al dolarului (cu albastru), a intrarilor nete de capital pe pietele emergente (cu mov), a cotatiei titeiului brut (cu portocaliu) si, respectiv a randamentului titlurilor de stat americane cu scadenta pe 10 ani (cu lila)
Bursa de la Bucuresti isi continua performanta buna, ajutata si de… Kuwait
Saptamana scurta de lucru a fost una prielnica pentru Bursa de Valori Bucuresti, cotatiile principalelor actiuni romanesti cunoscand cresteri semnificative in cele 3 zile de tranzactionare, depasind cresterea majoritatii pietelor externe. Pe langa fundalul favorabil dat de evolutia pietelor emergente, a ajutat si faptul ca in Europa si in lume sectorul energetic si cel financiar au avut evolutii bune, piata locala avand o expunere foarte insemnata fata de aceste doua sectoare. In plus, e posibil ca bursa locala sa fi beneficiat si de cresterea ponderii Romaniei in indicele MSCI al pietelor de frontiera, ca urmare a golului lasat de piata de capital din statul Kuwait, care a fost promovata de la piata de frontiera la piata emergenta la finele lunii noiembrie.
Grafic 3: Evolutia din ultimele 21 de sesiuni de tranzactionare a principalilor indici bursieri din lume, alaturi de cea a indicelui BET-XT (care cuprinde si dividendele)
Inceput de ciclu politic cu incertitudini noi si probleme vechi
O data cu organizarea alegerilor parlamentare, politica a revenit in centrul atentiei in Romania. S-a incheiat astfel un ciclu electoral care a cuprins patru runde de alegeri si a inceput un nou ciclu de guvernare care va dura - cel mai probabil – patru ani. Faptul in sine e de natura sa disipeze din incertitudinile legate de actul de guvernare, insa rezultatele partiale ale alegerilor publicate pana la ora scrierii acestui comentariu indica alte incertitudini care decurg din noua structura a Parlamentului. Astfel se prefigureaza un guvern de coalitie care, in orice configuratie s-ar forma, va avea parte de o sustinere parlamentara bazata pe o majoritate fragila. Prima piata in care investitorii au manifestat o precautie suplimentara legata de aceste alegeri a fost cea a Euro-obligatiunilor emise de Romania pe pietele externe, unde randamentele au crescut usor inca de saptamana trecuta (si preturile au scazut corespunzator), in disonanta cu evolutiile de pe pietele emergente sau europene de referinta, unde randamentele si primele de risc au fost in general in scadere. In saptamanile ce urmeaza vom avea parte de mai multe clarificari, inclusiv un nou program de guvernare, care va fi atent analizat de investitori. Tinand insa cont de problemele sanitare si economice ale Romaniei, e foarte probabil ca dupa formarea unui nou guvern, zgomotul politic sa se atenueze, premitand un focus mai bun asupra problemelor practice ale relansarii economice si sociale. Desi nerabdatori din fire, investitorilor de pe pietele romanesti le-ar prinde bine un mic ragaz de asteptare, abordare pe care agentiile de rating au si imbratisat-o deja – ultima evaluare din acest an apartinand Standard&Poors, care a mentinut vineri neschimbat rating-ul Romaniei BBB- cu perspectiva negativa. In ciuda dezamagirii privind prezenta scazuta la vot, e foarte posibil ca rezultatul final concretizat in noua agenda parlamentara si guvernamentala sa fie unul favorabil pietelor, data fiind combinatia dintre constrangerile economice si bugetare acute si miza atragerii unui nivel consistent de fonduri europene, care va limita mult marja de manevra a noilor guvernanti.
Grafic 4: Evolutia din 2020 a randamentului obligatiunilor emise de Romania in EUR la 10 ani versus randamentul mediu aferent indicelui JPMorgan al titlurilor emise pe piete externe de tari emergente: ultima saptamana releva o divergenta