Cateva cuvinte despre fondul ERSTE BOND FLEXIBLE ROMANIA EUR

Dobanzile bancare la euro sunt azi mai mici ca oricand: 0%, 0.01%, 0.05% pe termen lung. Pe de alta parte, inflatia continua sa creasca si, considerand stimulii economici recenti, credem ca o sa-si accelereze evolutia, Altfel spus, economiile dvs in euro se devalorizeaza de la o zi la alta. Totusi, Romania si alte tari se imprumuta in euro la dobanzi mult mai mari. Chiar recent Romania s-a imprumutat la o dobanda de 2% pe an pentru euro! Tocmai de aceea acum este momentul sa profitati de nevoia de euro a Romaniei si a lumii prin fondul nostru de investii ERSTE BOND FLEXIBLE ROMANIA EUR. Fondul de investitii investeste preponderant in obligatiuni, 80% din totalul activelor, dar are o strategie flexibila. Cel mult 20% din resursele pe care le are la dispozitie sunt directionate strategic, si catre alte tipuri de instrumente financiare, printre care si depozitele bancare. Nici un eurocent, insa, in actiuni. ERSTE BOND FLEXIBLE ROMANIA EUR investeste mai ales in instrumentele financiare inregistrate in Romania.

 

Cum s-a adaptat fondul ERSTE BOND FLEXIBLE ROMANIA EUR in contextul actual?

Fondul de investitii ERSTE BOND FLEXIBLE ROMANIA EUR se adapteaza la cerintele investitorilor si al contextului pietii, schimbandu-si randamentul de referinta. Pentru investitori, principalele beneficii ale acestei schimbari sunt:

·       Oportunitati noi de randament prin largirea universului investitional si via obligatiunile corporate din zona Euro;

·       Diversificare imbunatatita si potentiala scadere a volatilitatii fondului.

 

Diversificarea este reteta de succes in investitii. Cum s-a realizat o diversificare mai buna in cazul fondului ERSTE BOND FLEXIBLE ROMANIA EUR?

Alocarea strategica din punct de vedere al localizarii entitatilor emitente a fost micsorata de la 80% la 60% în instrumente financiare emise/oferite de entitati înregistrate în Romania sau care au piata principala de listare Romania, diferenta de 20% va fi investitia în instrumente financiare emise/oferite de entitati înregistrate în state din zona EURO sau care au piata principala de listare un stat din zona EURO.

Astfel, se poate obtine o difersificare mai mare, mentinand totusi focus-ul fondului pe obligatiunile emise de Romania, dar beneficiind in acelasi timp de oportunitatile oferite de instrumentele financiare cu venit fix din zona EURO.

Care este noul randament de referinta? Ce este diferit?

Randamentul de referinta a devenit:

·       60% indicele JP Morgan EURO EMBI Global (pentru principalele titluri de stat ale României denominate în euro) + 20% ICE BofA Euro Government Index (pentru principalele titluri de stat emise de guvernele statelor din zona Euro) + 20% EURIBOR3M

Pana la data schimbarii, randamentul de referinta a fost:

·       80% indicele JP Morgan EURO EMBI Global + 20% EURIBOR 3M

In plus, a fost eliminata limita de investitii de 10% din activele fondului in titluri de participare emise de alte OPCVM/FIA (fonduri). Acest lucru ofera capacitatea de a implementa strategia prin investitii in fonduri deschise administrate de Grupul Erste Asset Management.

De ce a fost nevoie de aceasta schimbare?

Expunerea fondului exclusiv pe Romania a redus pana acum potentialul de diversificare pe termen lung.  In plus, date fiind conditiile macroeconomice actuale ale Romaniei, ar fi existat posibilitatea ca fondul sa depaseasca profilul de risc asteptat de catre clienti.

Totodata, volatilitatea indicelui de referinta JP Morgan EURO EMBI Global a crescut foarte mult in ultimul an, datorita emisiunilor pe termen foarte lung ale Romaniei pe pietele internationale si a episoadelor recente de turbulente de pe piete. Acest lucru s-ar fi tradus intr-o volatilitate crescuta si pentru fondul ERSTE BOND FLEXIBLE ROMANIA EUR.

Focusul fondului va ramane Romania: in pofida volatilitatii in Euro-obligatiunile romanesti raman instrumente cu randamente atractive in contextul European.

****

Erste Asset Management administrează un capital de peste 5 miliarde de lei, în fonduri de investiţii deschise oricărei persoane. Echipa Erste AM, compusă din experți români de anvergură, este membră Erste Group, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est.

Având o experiență îndelungată în administrarea fondurilor la o scală globală, Erste AM a devenit în doar câțiva ani lider pe piața Fondurilor Deschise de investiții din România și a câștigat încrederea celui mai mare număr de investitori români.

***

Performanţele anterioare ale fondului nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare. Citiţi prospectul de emisiune şi informațiile cheie destinate investitorilor (DICI) prevăzute la art. 98 din O.U.G. nr. 32/2012, înainte de a investi în acest! Prospectele de emisiune şi informațiile cheie destinate investitorilor (DICI) sunt disponibile în limba română şi în limba engleză pe site-ul www.erste-am.ro şi pot fi obţinute gratuit de la unităţile teritoriale ale Băncii Comerciale Române SA şi de la sediul SAI ERSTE Asset Management SA. FDI ERSTE Bond Flexible Romania EUR, Decizia C.N.V.M. nr. 371 / 25.04.2013, nr. Reg. ASF CSC06FDIR / 400081. SAI ERSTE Asset Management SA, Decizia CNVM nr. 98/2009, nr. Reg. ASF PJR05SAIR400028, Bld Aviatorilor Nr.92, sector 1, Bucureşti, telefon 0372.269.999; e-mail:office@erste-am.ro; www.erste-am.ro; Depozitar: BCR SA