Romania: La fel, dar diferita

 

Desi titlurile cotidianelor din tarile Europei au impartit acelasi titluri in ultima saptamana, evolutia Covid si planul de relansare economica al Uniunii, continutul articolelor nu a putut fi mai diferit.

 

Romania nu doar ca a trecut pragul de 1000 noi cazuri pe zi, ba chiar a mentinut aceasta dinamica pentru 5 zile consecutive. Evolutia aceasta a dus la urcarea Romaniei in topul tarilor Europene afectate de Covid, pe locul 2 la incidenta virusului per 100 mii locuitori (dupa Luxembourg), dar si a mortalitatii ( dupa  Suedia). Impactul economic este deocamdata greu de cuantificat, insa situatiile financiare ce urmeaza a fi publicate de companiile listate la bursa de la Bucuresti ne-ar putea da o idee. In acest context, pietele de capital au inchis sesiunea de vineri pe rosu, cu scaderi de 1%-2% in Europa si de 0.6% a indicelui S&P500 din SUA. La nivel local, indicele BET a inchis cu o scadere de 0.2%. 

In urma negocierilor liderilor europeni Romania a obtinut un pachet de relansare post-Covid19 in valoare de aproximativ 79.9 miliarde EUR. Desi prioritatile initiativei sunt transformarea digitala si tranzitia spre o economie verde, o alta fateta a planului de relansare este si mitigarea euro-scepticismului, mai ales in tarile puternic afectate de recentele evenimente. Va fi interesant de observat cum si daca structura economiei Romaniei se va adapta pentru absorbtia fondurilor.

 

Surse: ECDC, Consiliul Europei

 

 

Evolutia pietelor financiare la nivel global afectata de escaladarea conflictului SUA-China

 

Pietele activelor riscante la nivel global au suferit pierderi spre finalul saptamanii trecute, din cauza renasterii conflictului dintre SUA si China. Miercurea trecuta, SUA a decis inchiderea consulatului chinez din Houston, Texas. Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a numit consulatul “un hub al spionajului si al furtului de proprietate intelectuala”.

Ca reactie la cererea Statelor Unite, China a solicitat SUA sa inchida consulatul american din Chengdu, aflat in sudul Chinei.

 

Tacerea e de Aur

 

Pe fondul fricii investitorilor de noi masuri menite sa decelereze evolutia pandemiei, tensiunile geo-politice SUA-China, dar si a deciziilor luate de bancile centrale din Europa, SUA si Asia de a imprima moneda, aurul s-a bucurat pe parcursul saptamanii trecute de o evolutie pozitiva, ce a continuat si Luni, 27/07. Pretul spot a atins astfel noi maxime istorice, depasind nivelul de $1920 per uncie, vazut ultima oara in 2011.

 

De la inceputul anului, pretul aurului s-a apreciat cu mai bine de 25 de procente. Ramane de vazut daca trendul va continua si in acesta saptamana si pretul se va apropia de pragul psihologic de $2000 per uncie sau vom fi martori ai unei normalizari. Evenimentul cheie este cu siguranta decizia Fed-ului cu privire la politica monetara si dobanda de referinta, de miercuri. Desi consensul analistilor este ca dobanda va ramane neschimbata, un mesaj negativ din partea Fed-ului cu privire la redresarea economica a Statelor Unite ar putea accelera trendul aurului. Pe de alta parte, noi masuri de stimulus ar putea alimenta un nou raliul al bursei, diminuand din stralucirea metalului pretios.

 

Grafic 2: Evolutia pretului aurului comparativ cu pretul petrolului 

A continuat evolutia oscilanta a titlurilor de stat romanesti in moneda locala

Titlurile de stat in moneda locala au inregistrat o evolutie oscilanta in ultimele saptamani. Cererea foarte mare in cadrul licitatiilor organizate in luna iunie a mentinut randamentele la niveluri apropiate de cele minime din acest an. In luna iulie piata a inregistrat o corectie de aproximativ 15 puncte de baza, care a fost insa rapid contracarata de catre strategia adoptata de Ministerul de Finante. Acesta nu a dorit sa emita obligatiuni la orice nivel si a refuzat toate cererile in cadrul licitatiei cu scadenta  ianuarie 2028. Ca atare, investitorii au decis sa cumpere titluri de pe piata secundara, determinand cresterea preturilor si reversand astfel aceasta crestere temporara a randamentelor. Un alt factor pozitiv a fost reprezentat de cumpararile de pe piata secundara ale BNR, care continua sa intervina atunci cand este necesar pentru mentine stabilitatea pietei.

 

Grafic 3: Evolutia randamentelor titlurilor de stat pe 10 ani emise de Romania in lei, comparativ cu tarile din regiune 

Noi emisiuni de titluri de stat romanesti in moneda straina

In ceea ce priveste titlurile de stat in moneda straina, Romania a plasat cu succes doua emisiuni noi in dolari SUA: 1.3 miliarde de USD cu scadenta in 2031, la un randament de 3.045%, si 2 miliarde de USD cu scadenta in 2051 si un randament la emisiune de 4%. Cererea totala din partea investitorilor a fost din nou impresionanta, insumand 8 miliarde de USD.  Emiterea acestor obligatiuni in USD reprezinta un factor pozitiv pentru celelalte titluri emise de Romania, respectiv RON si EUR, fiindca emisiunile in dolari SUA vor scadea din cantitatea de obligatiuni emise in alte monede.

 

Titlurile de stat emise de Romania in euro au continuat sa  inregistreze o performanta foarte buna in ultimele saptamani, pe fondul unui mediu extern favorabil si a unui interes sporit din partea investitorilor. Randamentele la 10 ani au scazut cu aproape 40 de puncte de baza fata de sfarsitul lunii iunie. Acestea continua sa ofere inca un randament superior fata de obligatiunile emise de celelalte tari din regiune, astfel ca in termini relativi raman inca foarte atractive pentru investitori.

 

Grafic 4: Evolutia randamentelor titlurilor de stat pe 10 ani emise de Romania in euro, comparativ cu tarile din regiune