Raliul de relaxare (relief rally) continua pe pietele de actiuni dar volatilitatea ramane inca ridicata
Indicii de pret ai actiunilor au continuat ieri sa creasca, mai ales in prima parte a zilei. Evenimentul catalizator a fost probabil acordul din Senatul American privind pachetul de stimulare a economiei de 2 trilioane dolari SUA (circa 10% din PIB-ul tarii). Sentimentul pozitiv s-a mai atenuat spre finalul sedintei, indicele S&P500 de be bursa americana incheind cu un plus de 1.1%.
Pietele europene au evoluat intr-o paradigma mai clara de recul al aversiunii fata de risc
Indicele preturilor actiunilor Eurostoxx600 a inregistrat saptamana/saptamana o crestere de 7,5%, sigur pornind de la un nivel depresat. Randamentele titlurilor germane, considerate cele mai sigure si mai lichide din Europa au crescut usor, in vreme ce randamentele titlurilor altor tari din zona euro, cum sunt Italia, Spania sau chiar Grecia, considerate mai riscante, au scazut sau s-au meninut stabile. Un rol important in sustinerea acestor evolutii positive e posibil sa fi avut si stirea conform careia Banca Centrala Europeana a relaxat regulile interne aferente Programului de urgenta pandemica de achizitii de titluri, ceea ce ii va permite sa cumpere mai multe titluri emise de tarile aflate in dificultati mai mari din punct de vedere fiscal (o diferenta importanta fata de programele anterioare de achizitii care limitau cumpararile in functie de ponderea unei tari in economia zonei euro si implicit capitalul BCE sau in functie de un plafon de detinere aferent fiecarei emisiuni in parte).
O revenire vizibila si in cazul pietelor emergente
Pietele emergente, care au fost lovite aprig de aversiunea fata de risc au reusit un salt pozitiv si ele in ultimele 2 zile, probabil ajutate si de o reversare a tendintei de intarire a dolarului american. Reamintim ca tarile din aceasta categorie (cu cateva exceptii) au in general nevoi mari de finantare externa si se finanteaza pe pietele internationale cu precadere in dolari americani, de aceea intarirea dolarului le creste costurile finantarii. Conform JPMorgan, deprecierea monedelor tarilor emergente de la inceputul crizei Coronavirus are pana acum o aliura similara deprecierii din timpul crizei financiare globale din 2008.
Cursul leului ramane cel mai stabil din regiune, insa exista si un pret al acestei stabilitati
Monedele principale din regiunea Europei Centrale si de Est (forintul maghiar, coroana ceheasca sau zlotul polonez) au avut in ultima luna tendinte de depreciere similare dar atenuate fata de alte tari emergente (deprecieri de 7%-8% fata de indicele pietelor emergente al JPMorgan, care a pierdut circa 15%), insa ultimele zile arata si aici tentative de stabilizare. Leul romanesc iese in evidenta printr-o stabilitate remarcabila, probabil influentata si de operatiuni ale Bancii Nationale. Probabil aceste operatiuni au crescut costul acoperirii riscului valutar pe piata la termen de curs de schimb (Fx Forward), in ciuda scaderii accentuate a dobanzilor interbancare, scadere care in mod normal ar trebui sa se vada sip e aceasta piata. Ramane de vazut daca va exista vreo contagiune dinspre pietele la termen si inspre piata interbancara, contagiune ce poate fi insa evitata daca sentimentul se imbunatateste fata de monedele emergente.
In zona ECE, Romania si Ungaria au inregistrat cele mai ample fluctuatii ale randamentelor titlurilor de stat
Volatilitatea ultimelor saptamani a caracterizat toate pietele si nu a ocolit nici pe departe pietele de titluri de stat. Exista insa diferente in ce priveste amploarea acesteia, potential influentata si de lichiditatea sau adancimea specifica pietelor respective, de fundamentele economiei implicate (in special spatial fiscal disponibil pentru stimuli) dar si de momentul si de magnitudinea interventiilor bancilor centrale pe aceste piete. Romania si Ungaria au fost tarile afectate cel mai mult de volatilitate din regiunea noastra si raman tarile care platesc cele mai mari randamente din regiune, cu Romania ramanand cu un diferential semnificativ chiar si dupa corectia in jos a randamentelor din ultimele zile.
Incheiem prin a mentiona ca pe fundalul unei relative stabilizari a pietelor, apar incet incet si stiri privind investitori care sunt dornici sa revina pe piata, in special spre zona de actiuni. Un exemplu mai jos:
https://www.ft.com/content/d3566b92-c1d1-4030-89f6-c1a06da38eb9