Care sunt evoluțiile față de situația din 18.03.20?

EAM Communication

19 Martie 2020

Piețele și-au continuat evoluția oscilantă. În Europa, bursele au scăzut cu 5-6%. De asemenea, principalul indice bursier din Statele Unite - S&P500 – a scăzut cu 5,2%. Fluctuațiile au fost mari nu doar de la o zi la alta, ci și pe parcursul unei singure zi. Indicele S&P500 înregistrase deja un declin de 10%, dar a reușit să recupereze aproape jumătate din pierderi în ultimele ore de tranzacționare. Benoit Mandelbrot a avut dreptate când spunea că timpul parcă se mișcă mai repede pe piețele bursiere.

In data de 18.03.2020, randamentele obligațiunilor de stat din categoria investment grade au continuat să crească. În prezent, randamentul obligațiunilor de stat germane cu scadența la 10 ani este de aproximativ -0,3%, în timp ce obligațiunile de stat americane cu scadența la 10 ani au ajuns la 1,1%. Bursele de mărfuri înregistrează și ele niveluri de volatilitate ridicate.

 

La ce trebuie să ne așteptăm în următoarele zile?

Există două aspecte la care am făcut referire deja cu diverse ocazii, aspecte care continuă să determine evoluția actuală a piețelor și care se află sub atenta noastră monitorizare:

În primul rând, răspândirea coronavirusului și măsurile de limitare a epidemiei care au fost implementate de fiecare țară în parte. Această situație a generat și va continua să genereze întreruperi în lanțul de aprovizionare și scăderea cererii. Scăderea cererii se poate observa și din informațiile alternative disponibile pe piața din Statele Unite, spre exemplu datele furnizate de OpenTable, conform cărora rata de ocupare a restaurantelor a scăzut cu 84% și datele furnizate de TomTom.com, conform cărora traficul rutier s-a redus semnificativ în Statele Unite. Toate aceste date arată că recesiunea este un scenariu foarte posibil în prima jumătate a acestui an.

În al doilea rând, măsurile monetare și fiscale adoptate de băncile centrale și de guverne. Miercuri (18.03.2020), Comisia Europeană a anunțat un nou program de achiziție de obligațiuni care vizează cumpărarea suplimentară de obligațiuni în valoare de 750 miliarde euro. Dna. Lagarde, Președintele Băncii Centrale Europene, a declarat că „Timpurile extraordinare cer măsuri extraordinare.” și că „Nimic nu poate îngrădi angajamentul nostru față de moneda euro”. Pe de altă parte, Senatul american a dezbătut ieri pachetul de măsuri economice în valoare de 1,3 trilioane USD propus de Președintele Donald Trump.

 

Analizele noastre privind evoluția pandemiei de coronavirus : https://blog.de.erste-am.com/dossier/updates-investment-division/

Sursa articolului: https://blog.en.erste-am.com/rollercoaster-ride-continues-update-from-the-investment-division/ 

 

Notă:

Performanțele anterioare nu sunt garantate în viitor.