Dragi investitori,

 

Rolul nostru este sa administram cu maxim de profesionalism si prudentialitate activele pe care ni le-ati incredintat si asta si facem. Suntem constienti ca vremurile pe care le traim, respectiv epidemia cu care ne confruntam si consecintele sale economice au un caracter nemaintalnit si nu putem ignora ca acestea si-au pus amprenta si asupra evolutiilor preturilor activelor tranzactionate pe pietele financiare.

A naviga apele involburate ale pietelor in aceste zile nu este un lucru facil, existand zile cand chiar si activele considerate cele mai sigure, cum ar fi spre exemplu titlurile de stat americane sau cotatia aurului, inregistreaza scaderi de pret. Investitiile sunt facute insa cu o perspectiva, iar istoria a demonstrat ca perspectiva si rabdarea isi aduc roadele, tendintele de crestere ale preturilor activelor financiare principale, cum sunt actiunile si obligatiunile, fiind unele de crestere, chiar daca luam in calcul sincope cum ar fi criza financiara globala din 2007-2008.

Grafic: Evolutia din ultimii 20 de ani a indicelui de pret al actiunilor americane (S&P500) si respectiv a indicelui agregat al obligatiunilor globale calculate de Bloomberg

Situatia actuala si starea de urgenta decretata de catre autoritatile guvernamentale din multe tari – inclusiv Romania – nu inseamna insa ca banii si investitiile se evapora sau ca sunt rechizionate sau ca pietele financiare ingheata, ci ea este legata strict de aspecte de sanatate publica. In acelasi timp, insa, credem ca reactiile si fluctuatiile de preturi ale pietelor financiare din ultimele zile si saptamani indica o sensibilitate excesiva la evolutia epidemiei Coronavirus, dislocand evaluarile multor active financiare dincolo de valorile lor fundamentate economic, ceea ce le face ca multe dintre acestea sa se tranzactioneze la preturi care pot fi atractive pentru Investitii pe termen mediu si lung. In acelasi timp, autoritatile nationale monetare si fiscale, ca si institutiile financiare internationale au adoptat deja masuri de o anvergura si de o fermitate exceptionala, de la reducerea ratelor dobanzilor (la 0% in cazul SUA), la interventii de cumparare de titluri de stat si titluri emise de companii (in cazul SUA, zona euro si nu numai), continuand cu facilitati fiscale, garantii si investitii guvernamentale promise de o serie intreaga de state, de facilitati de finantare catre si din partea sistemului bancar, ca si unele derogari temporare de la diverse reglementari ce pot constrange excesiv activitatea economica in aceasta perioada[1]. Parerea noastra este ca epidemia si impactul sau au mari sanse sa isi mentiona un caracter tranzitoriu, de maxim 1-2 trimestre, in vreme ce impactul masurilor de stimulare a economiei e mult mai probabil sa dainuie si dupa ce fie (1) epidemia de coronavirus si situatia de urgenta/constrangeri sociale va fi depasita fie (2) lumea si piata se va obisnui si se va adapta la noua situatie si va realiza ca nu colapseaza economia sau sistemul financiar.

Fondurile mutuale administrate de Erste Asset Management sunt fonduri care investesc pe piete in general lichide si consacrate, cum sunt bursele de valori sau piata de titluri de stat, locale si europene. Majoritatea fondurilor investesc urmarind niste indici de referinta, dupa cum urmeaza:

  • Erste Bond Flexible RON (fond denominat in lei) – o combinatie intre indicele JPMorgan al titlurilor de stat locale (preponderent) si rata dobanzii interbancare ROBID la 3 luni;
  • Erste Bond Flexible EUR (fond denominat in EUR) - o combinatie intre indicele JPMorgan al titlurilor de stat romanesti emise in EUR pe piata europeana (preponderent) si rata dobanzii interbancare EURIBOR la 3 luni;
  • Erste Liquidity RON  - o combinatie intre indicele JPMorgan al titlurilor de stat locale cu scadenta maxima de 3 ani (preponderent) si rata dobanzii interbancare ROBID la 1 luna;
  • Erste Balanced RON  - o combinatie intre indicele JPMorgan al titlurilor de stat locale, indicele BET-XT al BVB si rata dobanzii interbancare ROBID la 1 luna;
  • Erste Equity Romania  - o combinatie intre indicele BET-XT al BVB si rata dobanzii interbancare ROBID la 1 luna;

Indicii de referinta indica si principalele tipuri de investitii ale fondurilor, ca si referinta de performanta a acestora. Performanta relativa a fondurilor EAM poate fi regasita in Documentele Cheie Destinate Investitorilor (DICI) publicate pe site-ul www.erste-am.ro. Confruntate cu cresterea volatilitatii din piata, in ultimele saptamani si luni, strategiile fondurilor de investitii au fost ajustate intr-o maniera defensiva, in asa fel incat expunerea la riscurile de piata a devenit mai redusa decat cea aferenta mix-ului strategic al indicelui de referinta. Din acest motiv, toate fondurile inregistreaza de la inceputul anului si pana la data actuala (17 martie 2020) performante superioare indicelui de referinta (care reflecta la modul generic “piata”). Bineinteles ca aceasta este o perspectiva pe termen scurt si recomandam intotdeauna una pe termen lung si de asemenea avertizam ca performantele trecute nu sunt garantii pentru rezultatele viitoare.

Sub aspectul performantei in termeni absoluti, asa cum am mentionat, aceasta a fost influentata de volatilitatea din piete, despre care credem cu tarie ca se va atenua in lunile urmatoare. Mai ales daca vorbim de fondurile de obligatiuni, ale caror investitii majoritare sunt in titluri de stat romanesti (cum este cazul fondurilor Erste Bond Flexible RON si Erste Bond Flexible Romania EUR) sau titluri de stat romanesti si depozite bancare (cum este cazul Erste Liquidity RON), credem ca riscul neonorarii obligatiilor de plata a emitentilor nu este unul semnificativ, in vreme ce riscul de fluctuatii datorat volatilitatii ratelor dobanzilor este unul controlat. Acesta este si motivul pentru care, in baza fluctuatiilor efective din ultimii 5 ani, aceste fonduri sunt incadrate conform DICI la categoria fondurilor cu grad de risc scazut, adica 2 (dintr-o scala de risc de la 1, reprezentand cel mai scazut nivel de risc la 7, care reprezinta cel mai ridicat nivel de risc).

La final, vrem sa amintim investitorilor si pontentialilor investitori ca in vremuri de volatilitate este intotdeauna o idee buna sa investesti esalonat in transe egale ca sume absolute, pentru ca o astfel de strategie de achizitii permite cumpararea unui numar mai mare de titluri de participare atunci cand preturile lor sunt mai mici, respectiv un numar mai mic atunci cand preturile lor sunt mai mari, asigurand o medie de preturi de achizitie mai atractiva pe termen lung. Pentru acest scop, in BCR aveti acces la produsul dedicat numit Capital Plan, care poate sa faca parte din planul financiar pe care sa il discutati cu consilierul dumneavoastra bancar.

Va stam intotdeauna la dispozitie cu informatii suplimentare si va asiguram de devotamentul nostru dedicat meseriei de administrator de investitii financiare.

 

Cu respect,

Echipa Erste Asset Management

[1] La cerere va putem trimite lunga lista a masurilor concrete adoptate de diverse state, desi ea este in continua evolutie, cea mai recenta masura fiind anuntarea de catre BCE a unui plan de urgenta de cumparari de titluri (Pandemic Emergency Purchase Program) in valoare de 750 miliarde EUR.