Bursele sunt văzute, de obicei, ca indicator esențial al evoluției economice. În prezent, bursele înregistrează valori apropiate de maximele istorice, în anumite cazuri chiar depășind aceste repere. Prin contrast, prețul obligațiunilor cu rating de top (rating AAA, cum ar fi certificatele de trezorerie americane sau obligațiunile guvernamentale germane) a scăzut de la maximul atins la începutul lunii septembrie.

Motivul creșterii accelerate de la acest sfârșit de an: există posibilitatea reală ca economia globală să traverseze o perioadă de revenire moderată în anul 2020. Anumiți indicatori economici sugerează că economia globală nu funcționează la fel de bine ca în trecut, dar, totuși, suntem departe de o recesiune economică. Consumul privat și rata scăzută a șomajului susțin evoluția pozitivă a economiei globale. Inflația rămâne la un nivel scăzut și este „sub control”. Băncile centrale internaționale și-au relaxat politica monetară și dobânzile, pentru a împiedica încetinirea creșterii economice.

Bursele reflectă optimismul privind evoluția viitoare a economiei. În prezent, optimismul depășește incertitudinea, ceea ce reprezintă un semnal bun pentru piețele de capital. Posibilitatea ajungerii la un acord în conflictul comercial dintre SUA și China continuă să sporească atractivitatea acțiunilor ca investiție în anul 2020. Erste Asset Management anticipează un randament potențial (inclusiv dividende) situat în intervalul 6% - 8%. Pe segmentul acțiuni, managerii de fonduri Erste Asset Management sunt de părere că acțiunile din Asia sunt deosebit de promițătoare, în timp ce performanțe bune sunt așteptate și de la bursele din SUA, Europa, Japonia și piețele emergente din ECE. Investițiile se vor efectua preponderent în sectoare precum materii prime, bunuri de consum, sectorul industrial și financiar.

Faptul că piața acțiunilor este în creștere de peste un deceniu a adus investitorilor profituri peste medie. Instrumentele financiare care pot concura cu acțiunile sunt rare, incluzând doar obligațiunile corporative cu randament ridicat din zona euro și SUA și obligațiunile de pe piețe emergente.

Autor: Dieter Kerschbaum, Erste Asset Management GmbH

Disclaimer:
Previziunile nu reprezintă un indicator sigur al evoluțiilor viitoare.