Mai jos puteţi găsi opiniile specialiştilor de la Erste Asset Management privind influenţa rezultatelor referendumului din Marea Britanie asupra fondurilor administrate de Erste Asset Management.

ERSTE MONEY MARKET RON, ERSTE BOND FLEXIBLE RON, ERSTE BOND FLEXIBLE ROMANIA EUR
Rezultatul referendumului din Marea Britanie a cauzat turbulenţe semnificative pe pieţele financiare întrucât investitorii s-au refugiat în activele cu gradul de risc cel mai redus precum dolarul american şi titlurile de stat emise de Germania şi Statele Unite ale Americii. Totuşi, leul şi titlurile de stat româneşti au avut o scădere mai mică faţă de cele înregistrate de pieţele din regiune, precum Polonia şi Ungaria. Vineri, leul a încheiat ziua de tranzacţionare cu 0.5% mai slab faţă de euro, în timp ce titlurile de stat româneşti (măsurate prin indicele JP Morgan) au scăzut cu aproximativ 0.3% faţă de ziua precedentă.
Fondurile de obligaţiuni şi piaţa monetară administrate de Erste Asset Management nu au expunere faţă de lira sterlină şi nici faţă de obligaţiuni emise de statul britanic.
Ne aşteptăm ca în următoarea perioad volatilitatea pe pieţele financiare să rămână crescută, însă situaţia macroeconomică relativ robustă şi politicile băncilor centrale are potenţialul să atenueze mişcările importante de preţ pe termen mediu în regiunea Europei Centrale şi de Est. Fondurile administrate de Erste Asset Management vor rămâne investite preponderent într-un portofoliu de titluri de stat emise de statul Român, păstrând în acelaşi timp un nivel ridicat de lichiditate în portofolii.

ERSTE BALANCED RON, ERSTE EQUITY ROMANIA
Piaţa de acţiuni locală a cunoscut o volatilitate ridicată pe parcursul zilei de 24 iulie, în corelaţie cu pieţele externe, urmare a rezultatului referendum-ului din Marea Britanie. Indicele BET-XT a scăzut cu 3.36%, însă mai puţin decât pieţele din regiune. Acţiunile bancare, Fondul Proprietatea precum şi OMV Petrom au înregistrat cea mai mare scădere, în timp ce companiile de utilităţi (Electrica, Transelectrica, Transgaz) au înregistrat scăderi mai mici, fiind companii reglementate cu o perspectivă de dividend stabil.
Fondurile de acţiuni / cu componentă de acţiuni administrate de Erste Asset Management nu au expunere pe acţiuni din Marea Britanie sau pe lira sterlină. Fondurile sunt investite preponderant în entităţi înregistrate în România sau care au piaţa principală de listare România, având un nivel de lichiditate adecvat. Pentru perioada următoare continuăm să fim precauţi în strategia de investiţii: ne aşteptăm ca rezultatul referendum-ului din Marea Britanie să menţină o volatilitate ridicată pe pieţele financiare.

Fondurile YOU INVEST
Rezultatul referendumului pentru BREXIT din Marea Britanie a cauzat turbulenţe pe pieţele financiare, iar investitorii s-au refugiat în active considerate cu risc scăzut, ca de exemplu dolarul american, yenul japonez, titlurile de stat din Statele Unite ale Americii precum şi titlurile de stat germane. Pieţele de acţiuni europene au închis ziua de tranzacţionare la un nivel superior celui din deschiderea sedinţei, iar scăderile au fost parţial atenuate. Leul şi titlurile de stat româneşti au avut o scădere mai mică faţă de cele înregistrate de pieţele din regiune, precum Polonia şi Ungaria. Vineri, leul a încheiat ziua de tranzacţionare cu 0.5% mai slab faţă de euro, în timp ce titlurile de stat româneşti (măsurate prin indicele JP Morgan) au scăzut cu aproximativ 0.3% faţă de ziua precedentă.
În ultimele luni am fost precauţi, mizând în special pe instrumente cu venit fix de tipul obligaţiunilor, iar expunerea noastră pe acţiuni a fost menţinută într-o pondere scăzută. Suplimentar, deţinem şi nişte reserve de lichidităţi (instrumente de piață monetară).