Mai jos puteţi găsi opiniile specialiştilor de la Erste Asset Management privind influenţa rezultatelor referendumului din Marea Britanie asupra fondurilor administrate de Erste Asset Management.

ERSTE MONEY MARKET RON, ERSTE BOND FLEXIBLE RON, ERSTE BOND FLEXIBLE ROMANIA EUR

Rezultatele referendumului din Marea Britanie arată o decizie pentru ieşirea din Uniunea Europeană, susţinătorii acestei măsuri obţinând aproximativ 52% din voturile britanicilor. Rezultatul, cu implicaţii profunde pentru Marea Britanie şi într-o măsură mai mică pentru restul ţărilor din Uniunea Europeană, a cauzat turbulenţe semnificative pe pieţele financiare întrucât investitorii s-au refugiat în activele cu gradul de risc cel mai redus precum dolarul american şi titlurile de stat emise de Germania şi Statele Unite ale Americii.

Fondurile de obligaţiuni şi piaţa monetară administrate de Erste Asset Management nu au expunere faţă de lira sterlină şi nici faţă de obligaţiuni emise de statul britanic.

Ne aşteptăm ca incertitudinea cauzată de acest rezultat să determine o volatilitate crescută pe pieţele financiare în următoarea perioadă, cu mişcări importante de preţ pentru toate activele financiare din regiunea Europei Centrale şi de Est. Fondurile administrate de Erste Asset Management vor rămâne investite preponderent într-un portofoliu de titluri de stat emise de statul Român, păstrând în acelaşi timp un nivel ridicat de lichiditate în portofolii.

ERSTE BALANCED RON, ERSTE EQUITY ROMANIA

În ultima perioadă am fost precauţi în strategia de investiţii, în aşteptarea rezultatului referendum-ului din Marea Britanie. Fondurile de acţiuni/cu componenta de acţiuni administrate de Erste Asset Management nu au expunere pe acţiuni din Marea Britanie sau pe lira sterlină. Fondurile sunt investite preponderant în entităţi înregistrate în România sau care au piaţa principală de listare România, având un nivel de lichiditate adecvat.

Pentru perioada următoare, continuăm să fim precauţi în strategia de investiţii: rezultatul referendum-ului din Marea Britanie ar putea menţine o volatilitate ridicată pe pieţele financiare.

Fondurile YOU INVEST

În ultimele două luni, acţiunile din portofoliu au fost menţinute într-o pondere scăzută: 3,5% pentru YOU INVEST Solid, 10% pentru YOU INVEST Balanced şi 17,5% pentru YOU INVEST Active. Expunerea noastră pe acţiuni din Regatul Unit al Marii Britanii este doar marginală. Atât lipsa unei direcţii clare a pieţelor cât şi referendumul pentru BREXIT din Marea Britanie ne-au făcut să fim prudenţi, mizând în special pe instrumente cu venit fix de tipul obligaţiunilor, în plus deţinem şi nişte rezerve de lichiditate (instrumente de piaţă monetară).