Pieţele dezvoltate de acţiuni se află în al şaselea an de creştere robustă. Indicele MSCI Developed World s-a majorat în euro cu aproape 18% pe an în aceeaşi perioadă (martie 2009 - iunie 2015). Cu toate acestea, avansul a stagnat în ultimele luni. Stepan Mikolasek, noul şef al departamentului care se ocupă de administrarea investiţiilor în acţiuni din cadrul Erste Asset Management, subliniază principalele motive din spatele acestei evoluţii: creştere economică surprinzător de slabă anunţată de Statele Unite în trimestrul I, îngrijorări legate de starea economiei în China, temerile referitoare la majorarea ratelor de referinţă de către Fed-ul american şi creşterea riscurilor asociate crizei din Grecia.

„În ciuda condiţiilor actuale potrivnice, o serie de factori indică o posibilă ascensiune a pieţelor de acţiuni în cea de-a doua parte a anului”, a declarat Mikolasek. Analiştii estimează că economia Statelor Unite va apăsa din nou pe acceleraţie pe parcursul anului, în timp ce economia din Zona Euro avansează cu un ritm mult mai alert decât s-a anticipat, iar politica monetară din afara Statelor Unite (în special politica practicată de Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei) rămâne în continuare extrem de relaxată.

Acţiunile, preţ corect


Stepan Mikolasek, Head of Equities, Erste Asset Management, este de părere că, deşi acţiunile nu mai sunt neapărat ieftine, preţul lor nu este nici pe departe exagerat. După ultimele corecţii, acţiunile americane (care compun indicele S&P 500) se tranzacţionează la un multiplu de 15,6 ori câştigurile estimate pentru anul 2016, în timp ce acelaşi multiplu pentru acţiunile europene (care compun indicele Euro Stoxx 600) este 14,4. Câştigurile din primul trimestru au confirmat că evoluţia celor două pieţe rămâne favorabilă. Mikolasek: „Mai ales în Europa, analiştii estimează o creştere a câştigurilor de peste 10% atât în 2015 cât şi 2016.”

Evoluţia Indicatorului Preţ/Profit - Acţiuni din Statele Unite (din compoziţia Indicelui Standard & Poors 500) în perioada 1975 – 2015

 

Riscurile, în continuare considerabile

Majorarea dobânzii de politică monetară de către Banca Rezervelor Federale din Statele Unite rămâne în continuare un risc ce ar putea afecta activele riscante, inclusiv acţiunile. Pe de altă parte, experienţa anterioară a demonstrat că, în funcţie de condiţiile economice - în special estimările privind evoluţia creşterii economice şi a inflaţiei -impactul negativ cauzat de creşterea dobânzilor de referinţă poate fi resimţit doar pe o perioadă scurtă de timp.

În contextul actual, factorul surpriză va fi aproape egal cu zero, având în vedere că mişcarea Fed-ului este deja discutată de mai mult de un an, iar majorarea de dobânzi se va realiza mai puţin abrupt decât a fost cazul anterior.


Acţiunile de pe pieţe emergente rămân în urmă

Indicii de pe pieţe emergente se află în urma evoluţiei indicilor de pe pieţe dezvoltate încă din anul 2010. Cauzele sunt multiple. Peter Szopo, analist şef acţiuni în cadrul Erste Asset Management subliniază: „Probabil că cea mai importantă cauză este reducerea decalajului dintre creşterea economică din pieţele emergente şi pieţele dezvoltate, care a ajuns de la 5-6 puncte procentuale la mijlocul anilor 2000 la 2-2,5% în prezent”.

Comparaţie între performanţa acţiunilor de pe pieţe emergente (MSCI World Emerging markets) şi performanţa acţiunilor de pe pieţe dezvoltate (MSCI World Developed markets) (2001-2015)

 

 

Mai mult, stoparea evoluţiei pozitive a consumului de mărfuri, care a adus numeroase beneficii economiilor emergente, încetinirea reformelor economice şi incertitudinea politică au ţinut pe loc pieţele emergente de acţiuni. Peter Szopo declară foarte clar: „Niciunul dintre factorii anterior menţionaţi nu se vor îmbunătăţi prea curând.”

În plus, criza din Grecia va genera şi mai multă aversiune la risc pentru investitor, cu efect negativ asupra evoluţiei acţiunilor. În general, preţul acţiunilor este bun, acţiunile din compoziţia Indicelui MSCI tranzacţionându-se în prezent la un multiplu de 12,4. Este posibil ca profiturile să crească în cea de-a doua parte a lui 2015 şi în 2016. Totuşi, aşa cum indică şi Peter Szopo: „Doar simpla evaluare favorabilă a acţiunilor nu va determina o îmbunătăţire a situaţiei pe pieţele de acţiuni din economiile emergente.”


Interes crescut în acţiunile europene

Sectoare preferate pentru investiţiile în acţiuni: Sănătate, tehnologie şi bunuri de consum

Erste Asset Management preferă în prezent acţiunile europene în care au fost investite activele fondului de acţiuni ESPA STOCK GLOBAL. Din punct de vedere al sectoarelor de activitate, sunt preferate sănătatea, tehnologia şi anumite acţiuni din sectorul bunuri de consum.