Politicile monetare ale principalelor bănci centrale şi lipsa unui acord al Greciei cu creditorii internaţionali au contribuit la mişcări semnificative ale preţurilor obligaţiunilor la nivel global în luna iunie.
În Zona Euro, se înregistrează o îmbunătăţire modestă a inflaţiei în luna mai şi o revenire uşoară a creditării. Discuţiile tensionate dintre guvernul Greciei şi creditorii internaţionali se apropie de o concluzie din cauza necesarului acut de lichidităţi al Greciei pentru efectuarea plăţilor către Fondul Monetar Internaţional la sfârşitul acestei luni. În SUA, piaţa muncii şi consumul continuă să se îmbunătăţească, ceea ce creşte probabilitatea unei măriri de dobândă din partea Rezervei Federale Americane în toamna acestui an.
Aceste evoluţii impactează dinamica randamentelor titlurilor de stat din regiune şi apetitul la risc al investitorilor.
De la începutul lunii iunie, randamentele titlurilor de stat din pieţele dezvoltate au crescut până la un nivel de 0,9% pentru Germania (faţă de 0,5% în urmă cu două săptămâni) şi au atins un nivel de 2,4% pentru cele din SUA (faţă de 2,17%), determinând astfel scăderi ale preţurilor acestor instrumente financiare.
Reprezentând o rată de referinţă la nivel european, titlurile de stat germane influenţează şi dinamica titlurilor de stat româneşti, sentimentul investitorilor pentru acestea fiind influenţat negativ şi de tensiunile politice apărute pe plan intern din ultima săptămână.
În România, randamentele titlurilor de stat în lei cu maturitatea de 10 ani au depăşit nivelul de 4,0%, iar cele denominate în euro au atins un nivel de 2,85% (faţă de 2,40% la începutul lunii iunie).
În următoarele săptămâni, ne aşteptăm la o perioadă de consolidare a randamentelor pe pieţele dezvoltate, însă nu anticipăm o reducere completă a volatilităţii. În acelaşi timp, concluzia situaţiei din Grecia reprezintă un factor de risc.
Continuăm să urmărim evoluţiile economice şi politice, menţinând o alocare prudentă în fondurile cu venit fix, cu majoritatea plasamentelor în titluri de stat româneşti.