Trend follower sau fundamentalist?

Un lucru bun în familia Ionescu este că deciziile se iau întotdeauna de comun acord. E drept, asta durează uneori mult pentru că cei doi soți ajung destul de greu la un numitor comun.

Cea mai recentă dispută au avut-o zilele trecute, legată de niște acțiuni. Domnul Ionescu voia să cumpere niște acțiuni, iar doamna Ionescu, dimpotrivă, să vândă niște acțiuni. Când toți vând, e semn rău. Cum să te arunci să cumperi?, zise doamna Ionescu în timp ce-și punea halatul de casă.

De aici a început o discuție care s-a prelungit până seara târziu.

Ce nu știau cei doi, era că fiecare făcea parte dintr-o categorie de investitori. Domnul Ionescu era un „contrarian”. Sau „fundamentalist”, cum li se mai spune. Alegea strategii contrare pieței. Cumpără, când alții vând. Doamna Ionescu, pe de altă parte, era un „trend follower”. Cumperi când prețurile încep să urce și vinzi când ele încep să scadă.

Știi la fel de bine ca și mine că bursele astea au, așa, ca un fel de memorie, îi spuse doamna Ionescu soțului ei. Prețurile din trecut ale unei acțiuni funcționează după un model care te ajută să intuiești care va fi prețul lor astăzi. E o tendință în mișcarea prețurilor acțiunilor. Iar dacă te prinzi care e tendința, știi când să cumperi și când să vinzi”, spune doamna Ionescu, butonând telecomanda.

Ce înțelegi tu, dragă, prin „tendință”?, întrebă domnul Ionescu, aproape iritat. Eu sunt acum în pijama, da? Dacă iau cartea asta de pe noptieră și mă îndrept cu ea spre dormitor, tu ai fi în stare să pariezi că merg să mă întind în pat ca să citesc, nu?, zise, zâmbind de data asta, domnul Ionescu. Ei bine, continuă el, ai pierde pariul! M-aș duce în dormitor, aș schimba cartea pentru că nu mă atrage deloc, după care aș reveni lângă tine pe canapea. Așa și cu tendințele astea pe care le imaginezi tu. Funcționează până când dintr-odată, nu mai funcționează! Tu crezi că Benjamin Graham, Warren Buffet și Peter Lynch și-au construit averile urmând piața? Nu, dimpotrivă! Strategiile lor erau contra tendințelor! Când toți cumpără, ei vând. Când toți vând, ei cumpără, adaugă domnul Ionescu.

Dar nici doamna Ionescu nu obișnuiește să se lase convinsă cu una, cu două. Trend followerii sunt de părere că prețurile vor continua să se miște pe termen scurt în aceeași direcție, urmând tendința lor istorică.

A urmat apoi repriza de reproșuri, fiecare amintindu-i celuilalt de deciziile financiare care au condus la subțierea bugetului familiei.

În fine, pe la 11:30 seara, după ce fiecare își epuizase argumentele, au hotărât ca dilema lor să fie tranșată de un specialist. Noi nu suntem, dragă, nici Buffett, nici Graham ăla. Nu mai bine încredințăm deciziile astea unor specialiști care cu asta se ocupă toată ziua, își întrebă doamna Ionescu soțul. Exact asta voiam să-ți propun și eu!, zise domnul Ionescu surâzând. Să-i lăsăm pe experți să decidă ca să nu ne certăm noi când oricum nu ne pricepem și nici nu avem timp să ne ocupăm de investiții, adăugă acesta îmbrâțisându-și soția cu tandrețe.

Cum spuneam, un lucru bun în familia Ionescu este că întotdeauna deciziile se iau împreună.

Disclaimer

Acesta este un material publicitar. Performanţele anterioare nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare. Citiţi Prospectul de emisiune şi Documentul cu informații esențiale înainte de a investi în fondurile de investiții. Prospectele de emisiune şi Documentele cu informații esențiale sunt disponibile în limba română/ engleză pe site-ul www.erste-am.ro şi pot fi obţinute gratuit de la unităţile teritoriale ale Băncii Comerciale Române SA şi de la sediul S.A.I. Erste Asset Management S.A.