Ce efect au creșterile de dobândă de politică monetară?

Pentru că, dragule, atunci când BNR crește sau scade dobânda cheie, ne afectează și economiile și investițiile. Ce e așa greu de priceput?, îi spuse ușor iritată doamna Ionescu soțului ei, alături de care stătea în sufragerie, pe canapeaua lor cea nouă.

De asta, adăugă doamna Ionescu, e mai bine că am lăsat banii pe mâna unor specialiști în investiții. De ce să ne batem noi capul cu ce-o să se întâmple cu dobânzile? Lasă, dragă, să și-l bată ei!  

Domnul Ionescu se prefăcea că înțelege, dar îl rodea o întrebare: ce treabă are ditamai BNR cu investițiile LUI? Dar nu putea să o întrebe direct, că ar fi iritat-o pe soția sa, iar o seară cu discuții aprinse în familie era ultimul lucru pe care și-l dorea. Așa că îi veni o idee. Se duse la bucătărie și-i pregăti soției sale un fresh de portocale, desertul ei preferat. Efectul a fost cel scontat: soția sa îl îmbrățișă spunându-i cu tandrețe: Vai, dragul meu, cât de atent ești cu mine…!

Acum e momentul!, se gândi domnul Ionescu. Auzi, dragă, zise el arborând un zâmbet cât sufrageria de mare, dar cum e cu dobânzile astea, că știi că eu nu prea... Doamna Ionescu sorbi lent din fresh-ul de portocale, opri televizorul și începu.

Dragă, schimbarea dobânzilor de către o bancă centrală, spre exemplu BNR, e un eveniment foarte important nu doar pentru piețele financiare, ci și pentru noi doi. Mă rog, pentru banii noștri. Când BNR schimbă dobânda cheie, schimbă de fapt toate dobânzile din piață.

Uite, de pildă, piețele de acțiuni. De regulă, prețurile acțiunilor și ratele dobânzilor sunt negativ corelate: când ratele dobânzilor cresc, prețurile acțiunilor tind să scadă și invers.

Logica este următoarea: creșterea dobânzilor afectează întreaga economie, totul devine mai scump și, în special, împrumuturile către companii. Ei, companiile astea se gândesc de doua ori înainte de a se împrumuta mai scump pentru a face o investiție. Investiții mai mici sau deloc înseamnă profituri mai mici, adică dividende mai mici. Așa că investiția într-o companie din asta devine mai puțin atrăgătoare, iar prețul acțiunii scade. Există și cazuri în care prețul acțiunii crește când dobânzile cresc: de pildă băncile, care își vor vedea veniturile mărite pentru că vor încasa rate mai mari de la cei împrumutați și de aici probabilitatea de a da un dividend mai consistent e și ea mai mare.

La fel e și pe piața obligațiunilor. Prețurile lor scad când dobânzile cresc. Și invers. Dar aici timpul este factorul esențial.

Cum adică timpul, dragă?, întrebă domnul Ionescu.

Of, Doamne, hai să-ți explic! Păi obligațiunile sunt, de cele mai multe ori, emise pe perioade mai lungi de 1 an. Cu cât e mai lungă perioada până la scadență, cu atât impactul schimbării dobânzii e mai mare asupra prețului.

Atunci când cumperi un titlu de stat, tu practic împrumuți Statul Român, da? Tu îți blochezi banii pe câțiva ani în schimbul unei recompense anuale, un cupon. Totul e să anticipezi ce se va întâmpla cu inflația și dobânzile. Că dacă BNR scade dobânda de la 7% la 6%, ai vrea să te bucuri de 7% ăsta cât mai mult timp, așa că merită investit în obligațiuni pe termen cât mai lung. Dar dacă anticipezi că BNR va crește de la 7% la 8% nivelul dobânzii, de ce să nu cumperi la dobândă mai bună, așa că ar trebui să te orientezi spre scadențe scurte.

Dragă, dar dacă tot știi atâtea, de ce nu te ocupi tu de investițiile noastre?, întrebă domnul Ionescu. Dragă, pentru că nu e așa de simplu. Trebuie făcute analize la care nu mă pricep, calcule complicate, corelații cu ce se întâmplă în afară…nu mai bine să le facă niște specialiști, iar noi să ne schimbăm anul viitor bucătăria cu banii câștigați? Acu’ hai, mai fă-mi un fresh din ăsta că mi s-a uscat gura de câte ți-am explicat, zise doamna Ionescu zâmbindu-i complice.

Disclaimer

Acesta este un material publicitar. Performanţele anterioare nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare. Citiţi Prospectul de emisiune şi Documentul cu informații esențiale înainte de a investi în fondurile de investiții. Prospectele de emisiune şi Documentele cu informații esențiale sunt disponibile în limba română/ engleză pe site-ul www.erste-am.ro şi pot fi obţinute gratuit de la unităţile teritoriale ale Băncii Comerciale Române SA şi de la sediul S.A.I. Erste Asset Management S.A.