Investiţi în perioada 18-21 aprilie 2017 în oricare din fondurile administrate de SAI Erste Asset Management şi veţi primi gratuit un minighid din colecţia de investiţii „Cărţi mici, profituri mari”

SAI Erste Asset Management va oferi câte un minighid  tuturor investitorilor care subscriu în săptămâna 18-21 Aprilie 2017 în fondurile de investiţiile administrate. Un singur titlu va fi oferit fiecărui investitor, indiferent de numărul de fonduri de investiţii în care investeşte.

Lista cărţilor din colecţia „Cărţi mici, profituri mari” este disponibilă pe site-ul Editurii Publica.

Citiţi aici broşura despre istoria fondurilor

 

 

Pe 19 Aprilie sărbătorim Ziua Mondială a Fondurilor de Investiții

 

Istoria fondurilor de investiții începe în secolul XVIII în Amsterdam. În 1774, Abraham van Ketwich, un comerciant din Olanda oferea partenerilor săi de afaceri un portofoliu diversificat de instrumente financiare, special concepute pentru persoanele cu mijloace financiare modeste. Această inițiativă avea și un motto: „Eendragt maakt magt”, adică „unitatea înseamnă putere”. Așa au apărut fondurile de investiții.

Ideea era simplă și foarte asemănătoare cu ceea ce înseamnă în prezent fondurile de investiții. Dispersia riscurilor era asigurată prin diversificarea investițiilor în obligațiuni de stat emise de guvernele altor țări, obligațiuni emise de bănci și obligațiuni ale unor plantații din Indiile de Vest.

Succesul primului fond a condus la lansarea unei noi emisiuni de titluri de participare în 1779. De data aceasta, motto-ul a fost: „Concordia Res Parvae Crescunt”, adică „Prin unire cresc lucrurile mici”. Fondul înființat de Van Ketwich a continuat să existe timp de 114 de ani și s-a închis oficial în 1893.

Acest sistem de atragere a resurselor și dispersie a riscurilor s-a extins și în Marea Britanie și Franța și a ajuns în Statele Unite în 1890, unde a câștigat popularitate și este în plină evoluție și în prezent.

De 250 de ani, cheia succesului investițiilor este diversificarea riscurilor, iar Abraham van Ketwich este considerat părintele fondurilor de investiții. Ziua sa de naștere - 19 Aprilie – a devenit Ziua Mondială a Fondurilor de Investiții.

 

Reducerea riscurilor

Principiul diverisficării riscurilor este foarte important pentru fondurile de investiții. Prin diversificare, o pierdere dintr-o investiție poate fi compensată de un câștig dintr-o altă investiție. Investițiile în diferite clase de active înseamnă că probabilitatea de a suferi pierderi foarte mari din cauza condițiilor nefavorabile dintr-un anumit sector al economiei este mult mai mică.

Experții Erste Asset Management specializați în administrarea fondurilor urmăresc zilinic evoluțiile tuturor activelor. Astfel, ei pot selecta mult mai bine investițiile profitabile.

 

Investițiile în fonduri oferă o serie de avantaje:

  • Poți investi orice sumă. Începe cu doar 100 de lei!
  • Ai acces la bani oricând. Poți cumpăra și vinde titlurile de participare când vrei.
  • Fondurile sunt administrate de specialiști cu experiență, deci clienții nu trebuie să ia decizii privind investițiile.
  • Informațiile sunt simple, astfel încât fiecare client să poată înțelege deciziile administratorilor.