imageBiblioteca Erste Asset Management

Colaborarea cu Editura Publica

Iniţiativele de educaţie financiară ale S.A.I. Erste Asset Management SA au fost concretizate prin susţinerea lansării de către Editura Publica a titlurilor de profil economic. “Economia identităţii” de George A. Akerloff  şi Rachel E. Kranton şi “De data asta e altfel” de Carmen Reinhart şi Kenneth Rogoff sunt primele titluri de profil economic publicate de Editura Publica cu susţinerea S.A.I. Erste Asset Management SA în decursul anului 2011.

Tot în anul 2011, Editura a lansat anul trecut împreună cu S.A.I. Erste Asset Management SA titluri care conţin autobiografii ale jucătorilor din tenis.

Ca urmare a iniţiativelor de educaţie financiară din anul 2011, în anul următor Editura Publica a lansat cu suportul S.A.I. Erste Asset Management SA  o colecţie de investiţii, numită “Cărţi mici, profituri mari” care conţine titluri importante din literatura de specialitate lansată la nivel internaţional. Primul titlu lansat a fost “Minighid de comportament investiţional”, de James Montier.

"De data asta e altfel - Opt secole de sminteală financiară" - autori Carmen M. Reinhart şi Kenneth Rogoff

Carmen Reinhart și Kenneth Rogoff, doi economiști reputați, ale căror studii au influențat dezbaterile despre politicile de acțiune care să răspundă actualei crize financiare, ne provoacă intelectual, susținând că aceste crize financiare sunt un ritual de trecere universal pentru toate națiunile – fie ele economii de piață avansate, fie încă emergente.

"Economia identităţii - Cum identitatea ne influenţează munca, salariile şi bunăstarea" - autori George A. Akerlof şi Rachel E. Kranton

În anul 1995, Rachel Kranton îi scria o scrisoare viitorului laureat al premiului Nobel, George Akerlof, insistând că ultimul său studiu de economie era eronat. Identitatea, susținea ea, era elementul lipsă, cel care avea să contribuie la explicarea motivului pentru care oamenii - confruntați cu aceleași circumstanțe economice - fac alegeri diferite. Acest moment a constituit începutul unei colaborări de paisprezece ani, finalizată odată cu publicarea cărții Economia identității.

"Open, o autobiografie", autor Andre Agassi

"Sunt un om relativ tânăr. Treizeci şi şase de ani. Dar mă trezesc ca şi cum aş avea nouăzeci şi şase. După trei decenii de sprinturi, opriri bruşte, sărituri înalte şi aterizări brutale, corpul meu nu mai pare să fie corpul meu, mai ales dimineaţa. În consecinţă, mintea mea nu mai pare să fie mintea mea. Pe când deschid ochii sunt un străin pentru mine însumi şi deşi, încă odată, acesta nu e un lucru nou, e mai pronunţat dimineaţa. Trec repede prin faptele elementare. Numele meu e Andre Agassi. Numele soţiei mele e Stefanie Graf. Avem doi copii, un fiu şi o fiică, de cinci şi trei ani. Trăim în Las Vegas, Nevada, dar momentan locuim într-un apartament al hotelului Four Seasons din New York, pentru că joc la US Open 2006. Ultimul meu US Open. De fapt, ultimul meu turneu. Trăiesc din tenis, deşi urăsc tenisul, îl urăsc cu o patimă întunecată şi secretă, şi totdeauna l-am urât". Andre Agassi

"Rafa, povestea mea", autori John Carlin şi Rafael Nadal

„Traducerea în limba română vine acum, într-un moment de cumpănă al carierei ibericului și sunt convins că toți cititorii acestei cărți, indiferent de preferințele pentru unul sau altul dintre marii campioni ai sportului alb din acești ultimi ani, vor exclama la sfârșitul lecturii: Vamos, Rafa!” Dragoș Neacșu, Erste Asset Management.

"În mintea unui campion - Învăţăturile unei vieţi petrecute în tenis", scrisă de Pete Sampras împreună cu Peter Bodo

Pete Sampras este cel mai mare jucător de tenis din toate timpurile, un om a cărui etica a muncii bine consolidată a dus la un număr fără precedent de clasări pe prima poziţie timp de 286 de săptămâni consecutive şi al cărui talent a făcut posibilă atingerea recordului de paisprezece titluri de Mare Şlem. Deşi uneori prima pagină a fost ţinută de rivalii săi mai vocali, Pete a preferat mereu să lase racheta să vorbească pentru el. Până acum.

"Câștigă urât - Războiul mental în tenis. Lecții de la antrenorul lui Andre Agassi, Andy Roddick si Andy Murray", scrisă de Brad Gilbert şi Steve Jamison

Pe parcursul acestei cărţi, vei găsi oportunităţile de care trebuie să fii conştient, opţiunile pe care le ai şi modul în care le poţi fructifica de dinaintea meciului până după meci. Cum să te pregăteşti mental şi fizic pentru bătălia de pe teren. Cum să joci împotriva oricărui stil de tenis. Cum să recunoşti dinamica importantă într-un meci. Cum să faci faţă presiunii şi stresului.
Şi multe altele. BRAD GILBERT

"Dieta câștigătoare" - scrisă de Novak Djokovic

"Aveam abilitățile, talentul și motivația necesare. Aveam disponibilitatea și resursele pentru a încerca orice formă de antrenament fizic și mental cunoscută de om și aveam acces la cei mai buni medici din lume. Dar ceea ce îmi crea probleme era ceva la care nu mă gândisem niciodată. Modul în care mă antrenam și mă pregăteam fizic erau în regulă.

Greșit era modul în care mă hrăneam.", Novak Djokovic

"Andy Murray. Campion la Wimbledon" - scrisă de Mark Hodgkinson

"Este un moment deosebit pentru un jucător de orice naţionalitate când câştigă la Wimbledon, dar e mult mai mult atunci când concurezi pe iarba de acasă şi eşti primul britanic din ultimii 77 de ani care ţine în braţe trofeul. Marea Britanie aşteptase acest eveniment de mult timp. În minutele, orele şi zilele de după finală, sunt sigur că Murray spunea în sinea sa: «Oau!», dar cred că îi va lua o vreme până să-şi dea complet seama ce anume a făcut pe Terenul Central." Mark Hodgkinson

"Roger Federer. În căutarea perfecţiunii", scrisă de René Stauffer

"Să joace perfect: asta era forța care îl mâna în viaţă. Nu dorea neapărat să își învingă adversarii și să câștige trofee – chiar dacă, după cum a și recunoscut, de altfel, îi plăcea ideea că ar putea deveni bogat și celebru. Instinctiv, pentru el calea era scopul, iar calea era reprezentată de încercarea de a lovi și trimite mingile perfect cu racheta sa. Părea că este posedat de ideea aceasta, ceea ce explica de ce se enerva atât de tare chiar și după schimburile de mingi câștigate. Obsesia lui nu era dominarea adversarului, ci a mingii, pe care o iubea și o ura totodată." René Stauffer

"Serena Williams. Pe linie" - scrisă de Daniel Paisner, Serena Williams

"Povestirile pe care le-am ales din viaţa şi cariera mea sunt cele care acum mi se par cele mai bune surse de inspiraţie, cele mai motivante, cele mai ilustrative. Sunt amintirile care îmi dau mie formă, în momentul în care trimit aceste pagini la tipar. Sunt clipele pe care le văd ca pietre de hotar şi influenţele primite în formarea mea, ce m-au ajutat să devin persoana care sunt, jucătoarea care sunt, precum şi persoana şi jucătoarea care aş putea deveni. Cereţi-mi peste zece ani să reflectez asupra copilăriei mele şi a devenirii mele pe terenul de tenis şi s-ar putea să ajung la alte gânduri. Sau poate că mă voi gândi la aceleaşi amintiri dar într-un fel cu totul nou, după cum mi se schimbă perspectiva. Cereţi-mi peste douăzeci de ani şi cu totul alte gânduri s-ar putea să iasă la suprafaţă." Serena Williams

"În culisele tenisului" - scrisă de NEIL HARMAN

În culisele tenisului, Harman ne ajută să pătrundem în culisele acestui sport, aruncând lumină asupra celor mai intime secrete ale tenisului, într-un volum plin de personalitate, freamăt, dramă şi intrigi.
Cartea lui Harman include interviuri oneste, minuţioase, cu toţi jucătorii de top, cu antrenorii acestora, precum şi cu agenţii şi managerii lor. Autorul prezintă sportul alb din perspectiva insiderului, oferind cititorilor săi o perspectivă proaspătă, dar şi opiniile sale personale drastice, care l-au făcut atât de îndrăgit. În culisele tenisului vorbeşte despre momentele cruciale ale tenisului zilelor noastre; de la Wimbledon la Jocurile Olimpice, de la lupta Serenei Williams cu boala și până la victoria istorică a lui Andy Murray la un turneu de Mare Șlem.

"Autobiografia Nick Bollettieri" - scrisă de Bob Davis, Nick Bollettieri

Celebrul antrenor de tenis Nick Bollettieri şi-a trăit viaţa cu intensitatea unui tiebreak de set decisiv. În autobiografia de față, scrisă împreună cu vechiul său coleg şi prieten, Bob Davis, Bollettieri povestește despre începuturile sale modeste și victoriile câștigate pe terenurile centrale de la Wimbledon, Roland Garros, US Open şi Australian Open. Vorbeşte deschis despre cei zece jucători ai săi care au ajuns pe locul I în clasamentul mondial, dar și despre cele nouă vieţi, opt neveste, şapte copii şi toate succesele şi eşecurile legate de aceștia. Povestea sa, spusă cu umor și înţelepciune, conține sfaturi bazate pe şase decenii de supremaţie în antrenorat, inspiră, motivează şi trece dincolo de terenul de tenis. Rezultatul este portretul unui bărbat de neoprit, energic şi cu inimă mare, care s-a dedicat tenisului, a creat campioni pe teren, dar şi în afara lui şi a schimbat acest sport şi nenumărate vieţi.

"Steffi. Putere publică, durere personală" - scrisă de SUE HEADY

De-a lungul năucitoarei sale transformări din copil prodigios în superstar al tenisului, Steffi Graf a fost în centrul atenției presei internaționale, dar, în ciuda curiozitatății acesteia, ea a rămas un mister. Biografia de față este prima care pătrunde dincolo de imaginea publică pentru a o revela pe adevărata Steffi.

"Cum am câştigat lupta", scrisă de Monica Seleş

Cum am câștigat lupta vorbește despre debutul Monicăi Seles în circuitul tenisului profesionist și despre momentele care i-au marcat cariera de jucătoare de top, cum ar fi câștigarea primului titlu de Mare Șlem la French Open în 1990. Trei ani după această victorie, a dominat lumea tenisului până când un fan al lui Steffi Graf a înjunghiat-o în spate în timpul unui meci la Hamburg. În acel moment, viața Monicăi Seles a luat o turnură sumbră.

"Minighid de comportament investiţional - Cum să nu ţi fii cel mai mare duşman" - autor James Montier

"Lumea pieţelor de capital a reprezentat încă de la începuturile sale o fascinaţie atât pentru cei cu bani, cât şi pentru cei ce şi-i doreau, întrucât şi unii şi alţii aveau în comun înţelegerea unui lucru simplu: la ce anume (le) folosesc banii. Oricare dintre cititorii acestei cărţi, indiferent dacă a avut sau nu vreo tangenţă cu jocul pe bursă, este imposobil să nu fi auzit istorisiri ale măririi şi decăderii unora care au fost, cu sau fără voia lor, jucători pe bursă."
Dragoş Neacşu, ERSTE Asset Management

"Minighid de pieţe laterale - Cum să faci bani pe pieţele care nu duc nicăieri" - autor Vitaliy N. Katsenelson

"Cel de-al doilea volum al unei colecţii îşi propune să fie de ajutor în găsirea drumului prin hăţişul unei jungle informaţionale.
De câteva generaţii, investitorii caută să interpreteze urmele şi să vâneze apoi, pe rând, una dintre cele două fiare ce populează imaginarul colectiv: ursul ursuz al perioadelor de recesiune economică sau taurul naravas al căştigurilor ametiţoare în plin avânt economic.
Provocarea volumului de faţă constă în introducerea în acest peisaj bipolar tradiţional a unui nou personaj: leul cel fricos, temător şi nehotărât.
Vă aduceţi aminte de Dorothy şi tărâmul fermecat al vrăjitorului din Oz? Priviţi-vă atent în oglindă! Vă încumetaţi?"
Dragoş Neacşu, ERSTE Asset Management

"Minighid de tranzacţionare valutară - Cum să faci profituri mari în lumea Forex", scrisă de Kathy Lien

A treia carte din colecţia de investiţii „Cărţi mici, profituri mari”, „ Minighid de tranzacţionare valutară” vă arată cum să investiţi şi să tranzacţionaţi în mod eficient pe piaţa valutară. Kathy Lien, director de cercetare valutară la Global Forex Trading (GFT) , descrie multitudinea oportunităţilor de pe piaţa Forex, de la fluctuaţiile pe termen scurt ale preţurilor până la trendurile de durată.

"Minighid de creştere a capitalului - Formula trăsnet pentru a găsi oportunităţi excelente de investiţii", scrisă de Pat Dorsey

A patra carte din colecţia de investiţii „Cărţi mici, profituri mari”, „ Minighid de creştere a capitalului” prezintă un set de instrumente practice care pot susţine rentabilităţi înalte ale capitalului investit.
Autorul acestei cărţi este Pat Dorsey, analist financiar certificat (CFA) şi director de cercetare a pieţei de capital la Morningstar, Inc.

"Minighid de economie - Cum funcționează economia în lumea reală", scrisă de Greg Ip

Aceasta nu este o carte pentru doctori în economie, ci pentru cetățeanul și investitorul de rând. Am explicat conceptele esențiale ale economiei de piață cu exemple și analogii din viața reală. Am lăsat deoparte jargonul dens și neatrăgător. Dar, bineînțeles că în lumea economiei vei da peste acest tip de jargon, așa că am introdus în majoritatea capitolelor o secțiune intitulată „Printre buruieni”. Prin sintagma „printre buruieni”, mă refer la dedesubturile economiei: date statistice și limbaj de specialitate. Nu te speria de aceste secțiuni; sunt o amorsă perfectă pentru oricine intenționează să urmărească piețele și economia în detaliu. Greg Ip

"Minighid de investiții bine chibzuite" - scrisă de John C. Bogle

Deținerea unui portofoliu diversificat de acțiuni și păstrarea acestuia pe termen lung constituie garanția succesului. Încercarea de a învinge piața de capital este, teoretic, un joc cu sumă nulă (pentru fiecare învingător trebuie să existe un învins), iar după deducerea costurilor substanțiale ale investiției, devine un joc al învinșilor. Bunul simț ne spune, iar istoria o confirmă, că cea mai simplă și cea mai eficientă strategie de investiții este să cumperi toate acțiunile societăților publice din țară, la un cost foarte scăzut, și să le păstrezi. Clasicul fond deschis de investiții, de tip index, care deține acest portofoliu de piață, este singura investiție care vă garantează profitul meritat pe piața de capital.

"Minighid de mituri ale pieței" - scrisă de Kenneth L. Fisher

"Poate trăiești cu impresia că evitarea greşelilor este un lucru uşor de făcut. Tot ce trebuie să faci este doar să nu faci greşeli! Dar cine-şi propune să le facă? Investitorii nu fac greşeli pentru că ştiu că acestea sunt greşeli. Le fac pentru că au impresia că iau deciziile corecte, decizii pe care le-au văzut luate înainte de alţi oameni inteligenţi. Au impresia că sunt deciziile corecte, deoarece nu le pun la îndoială. La urma urmelor, ce sens are să pui la îndoială ceva ce „toată lumea ştie”? Sau ceva ce e de bun simţ? Sau ceva pe care l-ai învăţat de la cineva care se presupune că era mai inteligent decât tine? O pierdere de timp, corect? Nu! Mereu ar trebui să pui la îndoială orice ai impresia că ştii. Nu o singură dată, ci de fiecare dată când iei o decizie investițională. Funcţional nu este dificil să faci acest gest, dar s-ar putea să fie din punct de vedere emoţional." Kenneth L. Fisher

"Minighid de piețe emergente" - scrisă de Mark Mobius

Piețele emergente oferă unele dintre cele mai bune oportunități de investiții din lume. Și, deși succesul investițiilor nu este câtuși de puțin garantat în acest domeniu, există o mulțime de lecții - cum ar fi să vă concentrați asupra elementelor fundamentale, să tolerați volatilitatea pieței și să adoptați o perspectivă pe termen lung - care vă pot pune într-o poziție mai bună pentru a excela.

"Minighid de protejare a activelor" - scrisă de David M. Darst

"Să nu fii conștient de riscurile pe care ți le asumi este una dintre cele mai rapide modalități prin care poți ajunge pe drumul spre pierzanie. Prea puțină atenție sau deloc pentru riscurile cu care te poți întâlni în cadrul investițiilor tale și alocării de ansamblu a activelor este periculoasă. În termeni realiști, trebuie să iei în calcul ce poate merge prost în legătură cu fiecare decizie și alegere a ta. Atunci când totul este minunat și piețele par perfecte trebuie să te gândești cum să-ți protejezi portofoliul și să-ți păstrezi câștigurile acumulate. Dacă aștepți până ce piața începe s-o ia în jos, deseori s-ar putea să fie prea târziu." David M. Darst

"Minighid de evaluare a companiilor listate" - scrisă de Aswath Damodaran

Damodaran distilează fundamentele evaluării, fără a trece peste sau a ignora conceptele cheie, dezvoltând modele pe care le puteţi înţelege şi implementa cu uşurinţă. Totodată, demonstrează că cele două abordări populare (intrinsecă şi relativă) şi, deseori, divergente ale evaluării pot fi utilizate în tandem. Damodaran discută felul în care ambele abordări vă pot îmbunătăţi semnificativ şansele, ajutându-vă să selectaţi acţiuni care sunt subevaluate nu doar la nivel intrinsec, ci şi din punct de vedere relativ.

"Minighid de mutări câștigătoare în piața de capital" - scrisă de Peter D. Schiff

"De ce este atât de bună această carte? Deoarece Peter Schiff are bun simț și exprimă cu sinceritate ceea ce gândește. Cu o claritate admirabilă, sarcasm și critică bine țintită la adresa Fed-ului și a altor factori politici de decizie, el ne explică cauzele și consecințele crizei financiare actuale și cum să investim inteligent pentru a ne proteja și chiar spori capitalul. Schiff înțelege limpede că o schimbare importantă a echilibrului economic și politic al lumii este pe punctul să aibă loc și că o astfel de modificare are nevoie de gândire neconvențională și strategii noi de investiții. "

Marc Faber,
editor Gloom Boom & Doom Report

"Minighid de investiții bazate pe valoare"- scrisă de Christopher H. Browne

"Capacitatea de a lua decizii investiționale avizate poate avea un impact semnificativ asupra vieții dumneavoastră. Vă poate furniza o pensie confortabilă, vă poate permite să vă trimiteți copiii la colegiu, oferindu-vă libertatea financiară de a vă satisface dorințele de tot felul. Iar investițiile inteligente, care se regăsesc în arta și știința principiilor investițiilor bazate pe valoare, nu sunt inaccesibile. Nu necesită decât înțelegerea câtorva principii sănătoase, pe care oricine cu o inteligență medie le poate stăpâni. "Christopher H. Browne

"Minighid de cicluri ale pieței de capital" scrisă de Jeffrey A. Hirsch

Dacă ești în căutarea unei alternative sigure și confirmate la strategiile convenționale de tip cumpără și păstrează, atunci cartea scrisă de Jeffrey A. Hirsch îți este dedicată. Acest minighid:
• Prezintă cicluri economice pe termen lung de boom/faliment, precum și tendințe pe termen scurt care cuprind cele mai bune ore, zile, săptămâni și luni ale anului pentru a tranzacționa
pe piață.
• Îți arată cum să folosești strategiile ușor de implementat, care au dovedit că pot depăși piața în peste 85% din cazuri.
• Explorează în profunzime efectele pe termen lung și scurt ale factorilor exogeni cheie asupra pieței, inclusiv războiul, pacea, inflația, schimbările politice și multe altele.

"Minighid de profituri mari din acţiuni cu preţ mic" - scrisă de Hilary Kramer

"Bineînțeles că oricine a lucrat pe Wall Street îți va putea spune că investițiile în acțiunile cu prețuri mici necesită cunoștințe aprofundate. Îmi place însă că abordarea lui Hilary este onestă și directă, nu numai în ce privește prezentarea acestui tip de acțiuni, dar și prin avertizarea cititorilor privind potențialele pericole care trebuie evitate.

Oricine, care caută o recenzie aprofundată a lucrurilor „de făcut" și „de evitat" când vine vorba de investiții în acțiuni cu preț mic, ar trebui să adauge această carte în biblioteca lor despre investiții. Acest minighid este de mai mare ajutor atunci când vrei să descoperi acțiuni la preț mic care merită dolarii tăi."

Louis Navellier

"Minighid de investiţii cu dividende mari" - scrisă de CHARLES B. CARLSON

În Minighid de investiții cu dividende mari, Chuck Carlson, expert în acțiuni care oferă dividende, le prezintă investitorilor avizi de dividende un plan de acțiune. Veți afla cum să evitați capcanele, să găsiți oportunități și să construiți un portofoliu care generează dividende mari și sigure cu ușurință, prin intermediul formulei DMS (Dividende Mari și Sigure).

"Minighidul experţilor pieţei" - scrisă de JACK D. SCHWAGER

În Minighidul experților pieței, Jack Schwager evidențiază lecțiile învățate pe parcursul realizării nenumăratelor interviuri cu unii dintre cei mai buni traderi ai lumii. Cartea detaliază mentalitatea și procesele aplicate de aceștia, oferind idei din interior pe care toți traderii ar trebui să le găsească utile pentru a-și îmbunătăți abilitățile de tranzacționare și rezultatele.

"Minighid de tranzacţii financiare" - scrisă de MICHAEL W. COVEL

Având la bază experiența bogată a lui Covel în domeniul finanțelor, dar și observațiile unora dintre cei mai de succes traderi, această carte identifică instrumentele, conceptele, psihologiile și filosofiile care vă vor ajuta să vă sporiți capitalul și să-l țineți în siguranță, chiar și atunci când va apărea o nouă bulă economică sau când vom fi loviți de o nouă criză financiară.

"Minighid de fonduri de hedging" - scrisă de ANTHONY SCARAMUCCI

Minighid de Fonduri de Hedging este o lectură esenţială pentru oricine vrea să investească în acest domeniu profitabil, dar misterios. Cartea oferă instrumentele şi informaţiile necesare pentru a înțelege modalităţile prin care fondurile de hedging au crescut atât în ceea ce priveşte dimensiunea, cât şi importanţa în cadrul comunităţii investiţionale.

"Minighid de investiţii cu capital de risc" - scrisă de LOUIS C. GERKEN, WESLEY A. WHITTAKER

În Minighid de investiţii cu capital de risc, Louis C. Gerken explorează rolul central al industriei capitalului de risc în îmbunătățirea creșterii economice și a nivelului de ocupare a forţei de muncă, evidenţiind antecedentele sale istorice.

"Minighid de investiţii alternative" - scrisă de BEN STEIN, PHIL DEMUTH

Ben Stein și Phil DeMuth joacă rolul unor ghizi de încredere, care croiesc drumul prin jungla deasă a investițiilor alternative. Cei doi identifică flora și fauna acestui mediu și vă învață ce „specii" puteți consuma și ce „specii" vă vor consuma pe voi dacă le veți da cea mai mică șansă. Autorii explică într-un limbaj accesibil – și nu în cine știe ce dialect straniu – cum funcționează fiecare produs și fiecare clasă de produse și cum pot fi folosite acestea cu riscuri minime și câștiguri maxime.