imageProcesul investiţional

Erste Asset Management administrează active în valoare de aproximativ EUR 58,7miliarde, active investite în 400 fonduri şi portofolii de investiţii (30.06.2017).


Departamentul de investiţii Erste AM este format din aproape 100 de angajaţi, din care aproximativ o treime sunt implicaţi în activităţi de administrare de fonduri. Echipa de administrare a investiţiilor cooperează îndeaproape cu Departamentul de analiză financiară, în scopul asigurării unor investiţii cu rezultat optim.

 

Întreg procesul investiţional se bazează pe următoarele Principii:

 

Munca în echipă

Colaborarea permanentă dintre echipele de specialişti din cadrul diferitelor departamente reprezintă un avantaj competitiv semnificativ.

Flexibilitate

Relaţia directă dintre echipele de specialişti în investiţii şi conducerea Departamentului de investiţii (respectiv, Directorul Executiv) asigură o reacţie rapidă la anumite evenimente de pe piaţă, de exemplu volatilitatea excesivă.

Consecvenţă

EAM aplică în mod consecvent abordarea investiţională selectată, dar se concentrează şi pe dezvoltarea continuă a acesteia.

Trasabilitate

Deciziile administratorilor de fonduri trebuie sa fie trasabile. Doar astfel se poate asigura un nivel de servicii de înaltă calitate.

 

Diverse categorii de active, de exemplu acţiuni, obligaţiuni, mărfuri, etc., necesită metode şi modele de evaluare variate. Principalele abordări aplicate de Erste Asset Management:

 

Proces investiţionalDescriereExemplu de aplicare

Abordare calitativă „de jos în sus” (bottom–up)

 

Aceasta abordare se concentrează pe selecţia de instrumente financiare, care influenţează structura portofoliilor.Fonduri de acţiuni din Europa de Est

Abordare calitativă „de sus în jos” (top-down)

 

Analiza economică la nivel de ţară sau sector influenţează structura portofoliilor.Fonduri diversificate

Abordare calitativă

 

Pentru formarea portofoliilor sunt analizate diferite categorii de active în funcţie de anumite elemente identificate ca fundamentale din perspectiva istorică.Fonduri de acţiuni globale, care ţin cont de ponderea acţiunilor dintr-o anumită ţară sau sector.

Model avansat

 

Acest model este utilizat pentru a semnala dacă investiţia trebuie realizată pe termen scurt, mediu sau lung. Rezultatul aplicării acestui model se materializează în ordine de vânzare sau cumpărare.Se utilizează în toate categoriile de active

 

Cea mai bună execuţie a ordinelor

 

Conceptul de “Best execution” se referă la cea mai bună execuţie a ordinelor plasate şi implică un anumit standard de calitate aplicat de către Erste Asset Management în cadrul procesului investiţional.

 

Avem propriul nostru loc trading desk, aflat în cadrul Departamentului de investiţii. În plus, tranzacţiile sunt realizate direct de administratorii de fonduri din cadrul EAM. Doar traderii autorizaţi Erste Asset Management şi Erste Group pot desfăşura tranzacţii.

 

Erste Asset Management respectă prevederile celei mai bune execuţii a ordinelor stabilite în Directiva UE privind pieţele de instrumente financiare (Directiva MiFID).