Istoric

2016     

RINGTURM Kapitalanlagegesellschaft m.b.H. a fuzionat cu Erste Asset Management GmbH în data de 1 noiembrie 2016, cu efect retroactiv din data de  31 decembrie 2015.

2015

Subsidiara din Cehia a Erste Asset Management a devenit sucursală din data de  18.11.2015 şi numele a fost schimbat din Investiční Společnost České Spořitelny (ISCS) în Erste Asset Management GmbH, Sucursala Cehia.

ERSTE-SPARINVEST, cea mai mare şi cea mai veche companie din Erste Asset Management GmbH, a sărbătorit 50 de ani de existenţă în mai 2015.

2014      

La începutul anului, subsidiara Erste Asset Management din Croaţia, ERSTE INVEST d.o.o, şi-a schimbat denumirea în Erste Asset Management d.o.o. Acest pas coincide cu aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană. Schimbarea numelui face parte din procesul de intregrare a Croaţiei în grupul Erste Asset Management.

 

ESPA-Financial Advisors GmbH a fost înfiinţată în 2003 ca subsidiară a ERSTE-SPARINVEST pentru a deservi clienţii Erste Bank interesaţi de administrarea activelor. În 2014, activitatea de administrare a activelor a fost integrată în  Erste Asset Management GmbH şi ESPA-Financial Advisors GmbH şi-a întererupt activitatea.

 

2013

Austria

Austria sărbătorește pentru prima oară  Ziua Fondurilor de Investiții. Erste Asset Management se implică și oferă un bonus la cumpărarea de titluri de participare în fondurile sale.

 

Croația:

În 2013, Erste Asset Management Croația și-a majorat cota de piață cu peste 5%, ajungând să reprezinte 20% din piața internă.

 

Ungaria:

În decembrie 2013, Erste Asset Management Ungaria a ajuns pe locul doi în clasamentul administratorilor de fonduri de investiții (din punct de vedere al cotei de piață).

 

România:

În septembrie 2013, fondul ERSTE Bond Flexible RON (fost BCR Obligațiuni), unul dintre fondurile reprezentative pentru Erste Asset Management, a raportat un activ net de 1 miliard de euro.

Tot în 2013, fondurile de investiţii administrate de Erste Asset Management îşi schimbă denumirile, adaptându-se la standardele europene (Clasificarea Europeană a Fondurilor - EFC Categories, standarde create de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din Europa - EFAMA). Noua denumire a fondurilor menţionează încă din numele fondului clasele de active şi regiunea geografică în care acesta investeşte, cât şi moneda în care se face subscrierea de către investitor.

Erste Asset Management  a încheiat un parteneriat multianual cu Federaţia Română de Tenis. Conform parteneriatului agreat, Erste Asset Management a premiat cu cărţi şi titluri de participare la fondurile administrate, jucători ai competiţiilor de tenis naţionale şi internaţionale organizate de Federaţia Română de Tenis.

Educaţie financiară: Erste Asset Management a lansat împreună cu editura Publica cinci titluri noi din colecţia de investiţii “Little Books, High Yields”. De asemenea, Erste Asset Management a încheiat un parteneriat cu Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, care oferă posibilitatea studenţilor să realizeze stagii de practică şi să participe la seminarii organizate de Erste Asset Management.

 

Serbia:

Din cauza dimensiunilor extrem de reduse ale pieței fondurilor de investiții, Erste Asset Management își încetează activitatea în Serbia.

 

Slovacia:

În aprilie 2013, EAM Slovacia a lansat un nou produs de economisire intitulat „Šikovné investičné sporenie” (Economisire prin investiții inteligente) în cooperare cu banca Slovenská sporiteľňa. 16.000 de clienți au achiziționat acest produs până în decembrie 2013.

În luna august a aceluiași an, EAM Slovacia a mai lansat un produs intitulat “Combi deposit Premium“ în cooperare cu banca Slovenská sporiteľňa (produsul reprezintă un mix între participarea în fondul de investiții diversificat „SPORO Active portfolio” și un depozit cu scadența la un 1 deschis la banca Slovenská sporiteľna). Datorita acestui produs, vânzările nete de titluri de participare în fondul „SPORO Active portfolio” au ajuns la 24 milioane euro în decembrie 2013.

 

2012

România:

În urma implementării în legislaţia naţională a standardelor europene privind fondurile monetare, Erste Asset Management a decis să unească fondurile BCR Monetar şi BCR Obligaţiuni. Între cele două fonduri era o proporţie de similitudine de 80% şi astfel BCR Obligaţiuni a absorbit BCR Monetar, devenind unul dintre cele mai mari fonduri deschise de investiţii de obligaţiuni ca şi volum de active din Grupul ERSTE.

Educaţie financiară:

Erste Asset Management a lansat în colaborare cu Editura Publica un proiect de educaţie financiară, care constă în publicarea colecţiei de investiţii numită “Cărţi mici, profituri mari”. Primul titlu din colecţie a fost lansat pe piaţa din România: “Minighid de comportament investiţional”, de James Montier.

 

ERSTE-SPARINVEST Deutschland GmbH a fost redenumită în Erste Asset Management Deutschland GmbH.

Schimbarea denumirii internaţionale a subsidiarei din Ungaria din Erste Fund Management Ltd în Erste Asset Management Limited.

Politica noastră de investiţii responsabile social devine marcată de respectarea prevederilor ONU privind excluderea investiţiilor în companii active în domeniul „Arme interzise”.

În România a fost lansat fondul ERSTE Monetar - primul fond de piaţă monetară din România care respectă standardele europene.

 

2011

Gama de fonduri de investiţii cu responsabilitate se întregește prin lansarea ESPA VINIS Bond Euro-Corporate (acum numit ERSTE RESPONSIBLE BOND EURO-CORPORATE), un fond care investeşte pentru prima oară în obligaţiuni emise de companii care acţionează cu responsabilitate socială.

Schimbarea procesului investiţional prin introducerea Alocării Tactice Globale a Activelor, alături de Alocarea Tactică a Activelor în cazul acţiunilor şi obligaţiunilor.

 

2010

Odată cu lansarea ESPA VINIS MICROFINANCE (acum numit ERSTE RESPONSIBLE MICRO-FINANCE), investitorii din Austria au pentru prima oară posibilitatea de a investi în sectorul privat din ţări emergente şi în dezvoltare.

 

2009

RINGTURM KAG, înfiinţată în 1998 în Vienna, devine subsidiară a Erste Asset Management.

Societatea Investiční společnost České spořitelny (ISCS) devine subsidiară Erste Asset Management.

ERSTE-SPARINVEST lansează fondurile de tip "Baskets"  - o nouă familie de produse de investiţie pe termen lung.

Schimbarea procesului investiţional prin introducerea utilizării de instrumente derivate – Fondul Alpha Transfer, cu o alocare tactica a activelor bazată pe investiţii în acţiuni ţinând cont de profilul de risc şi de durata investiţiilor.

 

2008

Se înfiinţează Erste Asset Management GmbH. Societatea coordonează şi desfăşoară toate activităţile de administrare a investiţiilor din cadrul Erste Group şi deţine 81,48% din ERSTE-SPARINVEST.

Erste Invest a.d. Asset Management a fost înfiinţată în Serbia, ca şi subsidiară a Erste Asset Management.

În România, se înfiinţează SAI Erste Asset Management SA. Societatea preia activitatea de administrare a fondurilor de investiţii şi conturilor individuale de investiţii de la SAI BCR Asset Management SA, fosta subsidiară a Băncii Comerciale Române (BCR).

 

 

2007

Se înfiinţează ERSTE-SPARINVEST Deutschland GmbH cu sediul în Vaterstetten, lângă München. Subsidiara din Germania a reuşit să se poziţioneze cu succes pe piaţă în calitate de distribuitor de unităţi de fond ESPA.

În Slovacia, se lansează SPORO Fund of Maximized Returns. Cu această ocazie se lansează şi SPORO Plan, un fond destinat economisirii.

 

2006

ERSTE-SPARINVEST şi World Wide Fund For Nature (WWF) stabilesc un parteneriat pe termen lung. Fondul de acţiuni “Stock Umwelt” poartă acum denumirea WWF (ERSTE WWF STOCK UMWELT), iar ERSTE-SPARINVEST a renunţat la o parte din comisioanele de administrare încasate pentru a contribui la o serie de proiecte de protejare a mediului înconjurător.

 

2005

ERSTE-INVEST începe administrarea fondurilor destinate veteranilor de război. Cu peste 500.000 de deţinători de unităţi, acest fond este de o importanţă unică pe piaţa din Croaţia.

ESPA CASH EMERGING-MARKETS (astăzi, ESPA SHORT TERM EMERGING-MARKETS) marchează lansarea în Austria a primului fond monetar orientat către pieţele emergente.

 

2004

În Ungaria, se lansează Erste Real Estate Fund, un fond care devine un produs reprezentativ pentru Erste Asset Management.
 

2003
Lansarea fondului ESPA VINIS STOCK GLOBAL (acum numit ERSTE RESPONSIBLE STOCK GLOBAL), fondul emblematic al ERSTE-SPARINVEST în ceea ce priveşte investiţiile responsabile.

 

2002

Se realizază primul mandat de administrare a investiţiilor pentru clienţi instituţionali în Germania. La început, această activitate este administrată la Viena.

Schimbarea procesului investiţional în cazul acţiunilor – aplicarea Alocării Tactice a Activelor – trecerea de la abordarea calitativă la abordarea cantitativă.

Odată cu introducerea conceptului de „Randament absolut”,  ERSTE-SPARINVEST aplică o nouă abordare în ceea ce priveşte administrarea fondurilor diversificate.

 

2001

Anul de apariţie a fondurilor de fonduri.

În septembrie 2001, se înfiinţează Slovenskej is sporiteľne, správ. spol. a.s., societatea de administrare a investiţiilor Slovenská sporiteľňa. Primul fond, SPORO Euro Plus a devenit unul dintre cele mai mari fonduri monetare din Slovacia.

ERSTE-SPARINVEST este de asemenea deschizător de drumuri în ceea ce priveşte investiţiile responsabile social.


Odată cu lansarea ESPA STOCK UMWELT (acum numit ERSTE WWF STOCK UMWELT) ERSTE-SPARINVEST devine pionier în investiţii responsabile.

 

1999

ERSTE-SPARINVEST lansează primul Fond de obligaţiuni high yield din Austria ESPA BOND EUROPE-HIGH YIELD.

 

1998

Înfiinţarea RINGTURM KAG, o subsidiară a Erste Asset Management din anul 2009.

În Croaţia este înfiinţată societatea ERSTE-INVEST doo, în prezentsubsidiară EAM.

 

1997

Încă o premieră: Fondul Danubia Rent (astăzi, ESPA BOND DANUBIA) este primul fond de obligaţiuni din Europa de Est pretendent la convergența fondurilor de pensii din Austria.

 

1996

O parte din Sparinvest Austria va fuziona cu societatea de administrare a investiţiilor din cadrul Erste. Denumirea societăţii rezultante este ERSTE-SPARINVEST KAG. Partea rămasă din Sparinvest Austria va fi reorganizată sub denumirea Capital Invest.

 

1994

Se realizează fuziunea dintre Sparinvest şi societatea de administrare a Bank Austria sub denumirea Sparinvest Austria.

 

1993

Se înfiinţează Giro Asset Management, predecesoarea Erste Asset Management în Ungaria.

 

1992

SIS (Spořitelní investiční společnost, as) înfiinţează subsidiara EAM – ISČS şi lansează primele fonduri mixte: Čechoinvest, Moravoinvest şi Rentinvest.

 

1991

Se înfiinţează Investiční společnost České spořitelny (ISCS), care din 2009 este membră Erste Asset Management.

 

1990

După căderea Cortinei de Fier, se lansează Danubia-Invest (astăzi, ESPA STOCK EUROPE-EMERGING) care devine primul fond de acţiuni din Europa de Est.

 

1988

Se lansează fondul Sparkassen-Mündelrent (astăzi, ESPA BOND EURO-MÜNDELRENT), un fond care oferă pentru prima oară posibilitatea unor investiţii mai sigure în obligaţiuni de stat.

 

1986

Se lansează primul fond de acţiuni din Austria. Fondul Vienna-Invest (astăzi, ESPA STOCK VIENNA) oferă oportunitatea de a profita de cele mai performante acţiuni tranzacţionate la Bursa din Viena.

 

1982

Se lansează Reserva (astăzi, ESPA BOND EURO-RESERVA), primul fond de pensii private.

 

1979

"Sparfonds" (astăzi, ESPA CASH EURO-PLUS) devin fondurile de investiţii cu cel mai mare succes pe piaţa monetară din Austria. 

 

1969

Se lansează Combirent (astăzi, ESPA BOND COMBIRENT), primul fond de obligaţiuni in şilingi austrieci.
Lansarea Intertrend (astăzi, ESPA BOND INTERNATIONAL) marchează apariţia primului fond de obligaţiuni din Austria.

Obligaţiunile de stat şi corporative oferă un potenţial deosebit, iar Sparinvest intră pe piaţa fondurilor de obligaţiuni.

 

1965

Se înfiinţează Sparinvest KAG. Fondurile de investiţii şi societăţile de administrare a investiţiilor respectă cadrul legal stabilit prin Legea privind fondurile de investitii (InvFG) din 1963.